“De last van de Griekse overheidsschuld is lager dan die van België en van de meeste andere landen van de eurozone”

“De last van de Griekse overheidsschuld is lager dan die van België en van de meeste andere landen van de eurozone”

donderdag 2 juli 2015 19:31
Spread the love

Dat schrijft Paul De Grauwe, emeritus KUL en nu London School of Economics, in De Morgen:  

http://www.demorgen.be/buitenland/waarom-de-grieken-geen-yes-sir-en-thank-you-madam-zeggen-a2379931/  

De uitleg moet u zelf maar lezen, het komt door de vroegere schuldherschikking en verminderde intrest op Griekse overheidsobligaties. De schuldenlast beloopt ongeveer de helft van de nominale cijfer (180% van het BBP). De Grauwe gaf al dezelfde conclusie in een ander, Engelstalig, artikel op zijn blog en op Social Europe:   http://www.socialeurope.eu/2015/04/are-creditors-pushing-greece-deliberately-into-default/       http://escoriallaan.blogspot.co.uk/2015/04/are-creditors-pushing-greece.html
  

Hij is ongewoon scherp voor het beleid van het IMF en de ministers van Financiën in de EU, en “onze” Marianne Thyssen: “De Europese leiders hebben gedurende vijf jaar punitieve maatregelen opgelegd aan Griekenland, die geleid hebben tot spectaculaire stijging van de werkloosheid en de armoede“. De ECB, zegt De Grauwe, steunt zijn beleid op de theorie van een Engelse economist van de 19e eeuw.

De Grauwe sluit dus aan bij de kritieken van Nobelprijswinnaars Paul Krugman en Joseph Stiglitz. http://www.demorgen.be/dmselect/waarom-de-grieken-nee-moeten-stemmen-a2379746/    http://www.socialeurope.eu/2015/06/europes-attack-on-greek-democracy/

Wie dit alles niet horen wil, zijn de ijzige bloem Jeroen en de (weinig christelijke) Lagarde en C*. Maar ook onze vrije media blijven het dominante anti-Syriza discours herhalen, alsof De Grauwe niet bestond.

Vanwaar komt deze blinde domheid ? Daar gaat De Grauwe niet op in. Daarvoor moeten we de vraag stellen: wie profiteert van de Griekse schulden (de banken en grote beleggers en speculanten – Stiglitz: “almost none of the huge amount of money loaned to Greece has actually gone there. It has gone to pay out private-sector creditors – including German and French banks“), en van de “hervormingen” die geëist worden: het private (internationale) bedrijfsleven dat Griekse openbare bezittingen wil opkopen tegen een appel en een ei. De verlaging der pensioenen die Europa de Grieken wil opleggen is een verlies van welvaart van de bevolking en meer winst voor de ondernemers die de pensioenfondsen gedeeltelijk spijzen.

PS: Over de ECB: wist u dit? “Most of the EU members’ governments did not seek their people’s approval to turn over their monetary sovereignty to the ECB. When Sweden’s did, Swedes said no. They understood that unemployment would rise if the country’s monetary policy were set by a central bank that focused single-mindedly on inflation (and also that there would be insufficient attention to financial stability). The economy would suffer, because the economic model underlying the eurozone was predicated on power relationships that disadvantaged workers“. Joseph Stiglitz.

PS 2: het crowd funding initiatief (van de Londenaar Thom Feeney) om per Europeaan minimum 3 euro op te halen voor Griekenland, heeft al meer dan 92.500 steungevers die samen meer dan 1,6 miljoen euro overmaakten. Indien het vereiste totaal van 1,6 miljard niet gehaald wordt, krijgen ze hun geld terug: https://www.indiegogo.com/greek-bailout-fund.html  

Vanwaar komen de meeste bijdragen? zie kaartjes http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-02/the-crowdfunding-campaign-to-save-greece-is-raising-23-000-euros-every-hour

take down
the paywall
steun ons nu!