Actievoerders eisen einde onderhandelingen over transatlantische vrijhandelsakkoord (TTIP)

Op vrijdagochtend 17 april namen tientallen mensen deel aan de ‘TTIP lobby tour’. De invloed die lobbyisten van de voedingsindustrie en de landbouwsector hebben bij de TTIP-onderhandelingen is de actievoerders een doorn in het oog. Het Transatlantic Trade en Investment Partnership (TTIP) tussen de VS en de EU is het grootste vrijhandelsverdrag uit de geschiedenis.

zaterdag 18 april 2015 12:32
Spread the love

Sinds 2013 onderhandelen de Europese Unie en de VS in het geheim overhet TTIP, het Transatlantic Trade en Investment Partnership. Het betreft een vrijhandelsakkoord, dat zoveel mogelijk restricties voor de handel tussen de twee blokken wil wegnemen. Met andere woorden: de regels die in Amerika gelden, moeten in Europa worden geaccepteerd, en omgekeerd.

Aan de vooravond van deze onderhandelingsronde in New York op 20 april, bezetten actievoerders de afdeling landbouw van de Europese Commissie. Uit onderzoek van de Brusselse lobby-watchdog Corporate EuropeObservatory (CEO) blijkt dat de TTIP onderhandelingen worden gedomineerd door multinationals en corporate de belangen van grote particuliereondernemingen.

De actievoerders maken zich grote zorgen over het handelsakkoord in wording. “TTIP zal een verwoestende impact hebben op kleine boeren en ons voedsel aan beide zijden van de Atlantische Oceaan,” zei Jose-Miguel Pacheco, lid van de Europese coördinatie van Via Campesina. “Onze positie is heel duidelijk: de bevordering van industriële landbouw en GGO ondermijnt onze strijd voor een alternatief voedselsysteem. Daarom zijn we hier om onderhandelaar Zoltan Somogyi te vertellen dat deze vrije handelsverdragen moeten eindigen.”

De actie werd georganiseerd door Via Campesina, de Alliantie D19-20 en CEO.

Fotoreportage: Alex GD / Collectif Krasnyi


dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!