Stand JOC

Nos M(i)C’s pour la Palestine: jonge artiesten engageren zich

Onder de noemer 'Nos M(i)C's pour la Palestine' organiseerde een groep jonge artiesten uit Brussel, Nijvel en Charleroi op vrijdag 14 november een benefietconcert in de Vaartkapoen in Sint-Jans-Molenbeek.

maandag 17 november 2014 16:19
Spread the love

Aangegrepen door de bombardementen op Gaza deze zomer besloten enkele jonge artiesten zich uit te spreken en actie te ondernemen. Dit mondde uit in een HipHop-avond met een aantal dj’s en MC’s in het gemeenschapscentrum van Molenbeek. Eerder organiseerde de groep al samenkomsten in Nijvel om geld in te zamelen na de zware aardbeving in Haïti.

Lionel, een graficus en militant – hij schilderde onder andere de grote spandoek op het podium – is één van de drijvende krachten achter de organisatie van de avond. Ze zijn verenigd in het collectief ‘Le Monde est a Nous’, een groep militante straatartiesten en muzikanten uit Nijvel. In feite maken ze deel uit van JOC, de Franstalige Katholieke Arbeidsjongeren, vergelijkbaar met KAJ in Vlaanderen. Beiden organisaties zijn al enige tijd meer politiek geëngageerd. Vandaar ook dat JOC zijn naam veranderde in Jeunes Organisés et Combatifs.

Hun acties zijn gericht op vijf belangrijke pijlers voor jongeren:

– de repressie van de ordediensten waardoor jongeren vaak geen eigen plek meer hebben
– alternatieven voorstellen voor meer democratie en betrokkenheid bij de politiek
– tegen de willekeur en de focus op jongeren met betrekking tot de GAS-boetes
– racisme en facisme die vaak gerelativeerd en getolereerd worden
– mogelijkheden bieden aan jongeren om te sporten

Eén van de MC’s van de avond is KLM
– een contaminatie van kalem, het woord in Arabisch en kalam, pluim in het Arabisch. ‘La Plume qui prend la Parole‘, zoals hij het zelf zegt. KLM heeft twee muzikale projecten. Babelsouk is zijn liveband die in januari 2015 het debuutalbum Charlykingston uitbrengt. Deze avond treedt KLM echter op als soundsystem Moujah Riddim – alweer een woordspeling. Ze brengen ‘Jihad Symphonic’, zoals ze het zelf noemen.

Deze reggaeman uit Charleroi, echte naam Isaac Essannarhi, is politiek erg actief en rapt over onderwerpen als de toegang tot water, politiek, racisme, … Vaak gebruikt hij citaten van bekende mensen.

Naast dj’s en MC’s waren er ook solidariteitsorganisaties met Gaza die het woord op het podium namen: Geneeskunde Voor De Derde Wereld, Intal, Comac en BDS.

take down
the paywall
steun ons nu!