KVS stopt samenwerking met De Morgen na racistische columns

De KVS zet een punt achter zijn samenwerking van meer dan tien jaar met "De Morgen". De beslissing kwam er na de Obama-cartoon en recente gecontesteerde columns van Hans Vandeweghe over Afrikaanse sporters. “Wanneer te veel politici zwijgen, en zogenaamd progressieve media eraan meedoen, laat het dan maar aan de gesubsidieerde culturele sector zijn om een ondubbelzinnig signaal te geven”, aldus de KVS.

maandag 16 juni 2014 14:55
Spread the love

Vlak voor de start van de Wereldkampioenschappen voetbal schreef sportjournalist Hans Vandeweghe in De Morgen over de kansen van de Afrikaanse ploegen dat “Afrikanen zich niet langer dan zes weken op één doel kunnen concentreren”.

Daar kwam heel wat kritiek op. Ook het Brusselse stadstheater KVS polste discreet naar een reactie bij De Morgen. “Er kwam welgeteld één telefoontje waarin ons werd uitgelegd dat het probleem au fond bij ons lag. Wij moesten de badinerende woorden van Vandeweghe in hun wereldbekercontext plaatsen. Al stond er ‘Afrikanen’, het ging enkel over voetballers, we mochten er verder niks achter zoeken”, schrijft de KVS in een lange uitleg over de beslissing op hun website.

Dat Hans Vandeweghe er daags nadien nog een schep mocht boven op doen, was er te veel aan. De KVS zoekt al lang een plaats in de kleurrijke stad die Brussel is. Ze doen dat onder meer door intensief samen te werken met Afrikaanse artiesten en intellectuelen.

“Ten aanzien van deze KVS-ploeg valt dan ook een structurele samenwerking niet langer te verdedigen met een krant waarin mensen in beeld of woord worden beschimpt, enkel en alleen omdat ze een andere huidskleur hebben”, schrijft de KVS.

Proefstuk

De KVS en De Morgen zijn lange tijd buren geweest in hartje Brussel. De beslissing was dan ook niet makkelijk, klinkt het. “Maar we zijn het grotere spoor van de krant bijster en wat eens een helder en progressief project was, staat onder druk van te veel uitschuivers die onverklaarbaar alle controlemechanismen passeren. Van de intrieste Obama-cartoon tot de ongefundeerde berichtgeving over Marokkaanse en Turkse vrouwen, van het recente stuk over de honger in de wereld tot de sportcolumns van Vandeweghe: begrijpe wie begrijpe kan.”

Hans Vandeweghe keerde pas onlangs terug naar De Morgen. Hij werd er in 2009 aan de deur gezet bij een besparingsoperatie. Opmerkelijk is dat er toen in de KVS een solidariteitsavond werd georganiseerd met de getroffen redactie.

De Morgen verliet eind vorig jaar de Arduinkaai in Brussel en huist nu samen met Het Laatste Nieuws in Kobbegem.

Vandeweghe blijkt trouwens niet aan zijn proefstuk toe. In 2007 noemde hij de Amerikaanse tennister Serena Williams “een dikke n*” en “opperzeug”.

“Al die incidenten samen creëren een klimaat waarin klein en groot racisme maatschappelijk steeds aanvaardbaarder worden”, meent de KVS. Volgens het Brusselse stadstheater is er een nieuwe beweging nodig die “van de afgezaagde sneer ‘Politiek Correct’ een geuzennaam maakt en die onder meer de strijd tegen het opkomende racisme compromisloos aangaat”.

Volledige tekst: Waarom de KVS de
samenwerking met de morgen stopzet

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!