Jan Jambon: “Onze schuld niet dat andere landen armer zijn”
Samenleving, Politiek, België, Lokaal -

Jan Jambon: “Onze schuld niet dat andere landen armer zijn”

De Brasschaatse burgemeester Jan Jambon (N-VA) deed in een toespraak ter gelegenheid van de viering van tien jaar stedenband tussen Brasschaat en Tarija een opmerkelijke uitspraak. “Het is niet onze schuld dat anderen in de wereld het slechter hebben dan wij”, zei hij. Onmiddellijk kwamen er scherpe reacties.

woensdag 11 juni 2014 12:36
Spread the love
Sinds 2001 heeft de gemeente Brasschaat een stedenband met de stad Tarija in Bolivia. Er werden in Tarija talrijke projecten uitgevoerd, zoals de bouw van een brandweerkazerne en leuke sportvoorzieningen voor jongeren en betere gezondheidszorg. 

Schuldgevoelens

Burgemeester Jambon drukte in zijn toespraak allereerst zijn waardering uit voor deze concrete realisaties die mogelijk waren dankzij de stedenband.  

“De oprichting van een brandweerkazerne in het Boliviaanse Tarija is een prachtig initiatief. Maar er is meer, we hebben ook geholpen met de oprichting van het politiefietsteam. Verder gaan we samenwerken rond mobiliteit want op dat vlak kunnen wij ook een en ander van hen leren. Een ander project dat op stapel staat, is het opstarten van een campagne rond composteren”, begon hij zijn toespraak. 

Daarna uitte hij kritiek op ontwikkelingssamenwerking. “Maar deze dingen staan mijlenver van de ontwikkelingssamenwerking die ons wil opzadelen met schuldgevoelens. Met hun misplaatste affiches willen ze ons duidelijk maken dat het onze schuld is dat anderen in de wereld het slechter hebben dan wij. De media spelen hier ook gretig op in.” 

Deze opmerking schoot bij meerdere partijen in het verkeerde keelgat. Steven Broos van de oppositiepartij Brasschaat 2012 toonde zich meteen verontwaardigd.

 

“Ik vind het echt niet kunnen dat de burgemeester deze viering misbruikt om een politiek statement te maken. Uiteraard hebben wij geen schuld aan de dingen die in het verleden zijn gebeurd, maar organisaties zoals 11.11.11 en Vredeseilanden trachten wel een deel van de aangerichte schade goed te maken. Jan Jambon mag natuurlijk die mening hebben, maar hij moet die niet ventileren op een viering als deze.”  

Hefbomen

Ook 11.11.11, de koepel van de Noord-Zuidbeweging, reageerde verontwaardigd. “Wat Jan Jambon zegt klopt niet”, reageert directeur Bogdan Vanden Berghe. “Onze campagnes spelen niet in op schuldgevoelens van de man in de straat, maar focussen op de verantwoordelijkheid van onze politici. De belangrijkste hefbomen tot verandering liggen bij hen. “  

“Politieke beslissingen kunnen de kloof tussen arm en rijk verkleinen en ervoor zorgen dat ieders recht op een waardig bestaan gegarandeerd wordt.” 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!