Nieuws -

Franse bioboer veroordeeld voor weigering pesticiden

Een Franse bio-wijnboer die weigerde zijn druiven met pesticiden te besproeien is veroordeeld tot een boete van 500 euro. Volgens de rechter overtrad hij de officiële richtlijnen.

dinsdag 8 april 2014 13:18
Spread the love

Emmanuel Giboulot kwam al in het nieuws omdat hij door zijn weigering een boete van 30.000 euro riskeerde en zelfs een gevangenisstraf. De boer weigert zijn chardonnay- en pinot-noir-druiven te beschermen tegen flavescence dorée, een ziekte die lelijk huishoudt in de wijnregio Côte-d’Or. Het verplichte insecticide brengt ongewenste schade toe aan bestuivers zoals bijen, zegt hij.

Maar de rechter in Dijon had geen oren naar die uitleg en legt een boete op van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij volgt daarmee de aanklager, die tot dezelfde stap opriep tijdens een pleidooi eind februari.

Beroep

De boer heeft meteen laten weten dat hij in beroep gaat. “Ik voel me niet schuldig”, zei hij in een reactie in de Franse krant Le Monde. “Het is onaanvaardbaar dat we ons tegenwoordig moeten verstoppen en bang moeten zijn om een standpunt in te nemen.”

De zaak doet heel wat stof opwaaien in wijnland Frankrijk. Een onlinepetitie tegen het proces verzamelde meer dan een half miljoen handtekeningen.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!