Voorbijgangers kregen een GAS-ballon als beloning. (foto: Boumediene Belbachir)
Nieuws, Bond Zonder Naam, Stampmedia, GAS-boetes, Anniek Gavriilakis -

Bond Zonder Naam deelt GAS-beloningen uit

De organisatie Bond zonder Naam hield op Complimentendag een ludieke protestactie tegen de GAS-boetes in Gent, Antwerpen en Genk. Voorbijgangers ontvingen een GAS-beloning voor positief gedrag. Met deze actie wil Bond zonder Naam zich inzetten voor de 'verzoeting' van de maatschappij.

woensdag 5 maart 2014 16:17
Spread the love

Anniek Gavriilakis, adjunct-directeur bij Bond zonder Naam, deelde zelf GAS-beloningen uit in Genk. “Samen met lokale vrijwilligers en vrijwilligers van onze jongerenwerking delen wij ballonnen uit aan voorbijgangers die opmerkelijk warm, vriendelijk of hoffelijk zijn. Wij willen positief gedrag stimuleren om een warme samenleving te creëren.”

Bond zonder Naam is niet tegen GAS-boetes, maar vindt dat de absurditeit en de willekeur van de GAS-boetes moet verdwijnen. “Bond zonder Naam heeft aan iedere protestactie meegedaan, omdat vooral kinderen en jongeren het slachtoffer zijn van deze boetes. Ze hebben recht om buiten te spelen en jong te zijn”, aldus Anniek.

De organiseert riskeerde met de actie zelf een GAS-boete. “Wij hebben geen vergunning aangevraagd voor deze actie. Het is een statement naar de steden en de gemeenten. Hopelijk komen wij vandaag een GAS-ambtenaar tegen”, lacht Anniek.

Doorbijten

Yvette Schreurs (25) uit Beringen is sinds kort vrijwilliger bij Bond zonder Naam en gelooft in de kracht van een warme samenleving. “Ik zet me graag in voor de verzoeting van de maatschappij. Wij moeten meer respect tonen en elkaar leren aanvaarden. Een glimlach doet wonderen.”

Ook Yvette vindt dat absurde boetes moeten verdwijnen: “Meer actie voeren en doorbijten is de boodschap. Schaf absurde boetes af, zoals geen voeten op de bank! Wij beschadigen de bank toch niet?”

Opvallende protestacties

De protestactie liet de voorbijgangers niet ongeroerd. Nona Sadey (16) wilt meer protestacties zien. “Wij moeten vaker ludieke en opvallende acties voeren. Zo trekken wij de aandacht en is de kans om de GAS-boetes af te schaffen groter.” Luca van Cruchten (19) staat ook achter de actie van Bond zonder Naam. “De actie met GAS-beloningen is zeer creatief. Ik hoop dat meer vrijwilligers zich inzetten voor de afschaffing van GAS-boetes zodat de protestacties een grotere impact hebben”.

De afgelopen weken schaften een aantal steden en gemeenten absurde GAS-boetes af. “Bond zonder Naam is verheugd met de versoepeling van de GAS-boetes. Ik hoop dat er meer burgemeesters het voorbeeld volgen. Tot dan zullen wij verder gaan met onze ludieke, positieve protestacties”, voegt Anniek er aan toe.

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Ingrid Tokaruk, foto Boumediene Belbachir

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!