Lokaal, Stampmedia, Hasselt, Studentenkamers, Diepenbeek, Studentenkamer, Brandveiligheid -

Limburgse koten bestand tegen brand

In de Limburgse studentensteden maken ze zich weinig zorgen over brandveiligheid. Er waren de afgelopen vijf jaar 3 brandjes die naam waardig. Het belangrijkste voor de studenten is dat rookmelders en brandblusapparaten in orde zijn.

vrijdag 28 februari 2014 13:48
Spread the love

Bijna alle Limburgse koten staan geregistreerd in het kamerbestand, een online database van beschikbare studentenkamers. Daarin staan alle studentenkamers met een vergunning en verhuurders die gebruik maken van het modelhuurcontract van de UHasselt. De lijst kwam tot stand door een samenwerkingsverband van de Universiteit Hasselt, de PXL Hogeschool en de Katholieke Hogeschool Limburg.

Er zijn ongeveer 2.000 geregistreerde kamers in Diepenbeek. De laatste brand in een Limburgs studentenhuis vond plaats in 2013, in de Vennestraat in Genk. Daarvoor was er in 2009 nog een brand in de Ginderoverstraat in Diepenbeek. Het jaar ervoor brak er ook brand uit in een kamer in dezelfde straat. Sindsdien zijn er geen incidenten meer geweest in Diepenbeek, weet Ronny Claesen van de gemeentelijke dienst huisvesting.

“Het waren gelukkig maar kleine brandjes, waarvan er twee ontstonden in de keuken. Ze konden snel geblust werden. Er vielen geen slachtoffers en we hebben geen enkel pand moeten sluiten”, vertelt Claesen.

Hasselt

In Hasselt zijn er ongeveer 1.400 studentenkamers met een vergunning. De afgelopen jaren zijn ze brandvrij gebleven. “Vorig jaar hebben we wel een pand moeten sluiten dat niet aan de voorschriften voldeed”, zegt Koen Knevels van de Hasseltse huisvestingsdienst. “Gelukkig heeft de eigenaar het kot terug in orde gebracht en is het in december opnieuw geopend. Het is uiteraard voor niemand goed als een studentenkot gesloten moet worden.”

Verhuurders krijgen na een goedkeuring van de huisvestingsdienst een uitbatingsvergunning. Zo’n vergunning is 10 jaar geldig. Daarna moet er opnieuw een controle gedaan worden. De controle gebeurt voornamelijk door de stadsdienst, de brandweer speelt hierbij een adviserende rol. Wanneer het gebouw van eigenaar verandert of als er een verbouwing wordt gedaan, wordt er ook opnieuw een controle uitgevoerd.

“De meest voorkomende mankementen vinden we bij de branddeuren en brandblusapparaten. De pomp van de branddeur, die ervoor zorgt dat die automatisch terug sluit, is vaak kapot of versleten. Studenten saboteren de deuren ook wel eens zodat ze open blijven, meestal om hun kot te verluchten. Brandblusapparaten verdwijnen soms of zijn versleten”, aldus Knevels.

Veiligheidsvoorschriften

De studenten zelf voelen zich over het algemeen veilig op kot. Al is brandveiligheid niet het eerste waar ze op letten bij het aanschaffen van een kot. “Ik wou graag een kot dichtbij de campus, dus ik heb vooral op de ligging gelet. Ik heb er ook naar gekeken dat ik een keuken op de kamer zou hebben en dat het er rustig en proper was”, vertelt Marlies Willen, die in Diepenbeek op kot zit. “Het is wel jammer dat we weinig stopcontacten hebben. Daardoor moet ik meerdere verdeelstekkers op elkaar aansluiten. Dat is natuurlijk niet ideaal” zegt de 19-jarige studente lerarenopleiding.

Ook Eva Van Attenhoven (22) uit Hasselt voelt zich veilig op haar kot. “De veiligheidsvoorschriften hangen op in alle kamers. Ik heb ze gelezen, maar ik ken ze niet van buiten. Ik heb nog geen brandalarm meegemaakt, maar de elektriciteit is wel al eens uitgevallen. Er zijn brandladders aan de achterkant van het gebouw en via de voordeur kun je ook vlot het gebouw verlaten in geval van nood”, zegt ze.

Stef Vekemans studeert ook in Hasselt. “Bij ons op kot voelt niemand zich onveilig. We hebben in vier jaar tijd maar twee keer brandalarm gehad. Gelukkig was het elke keer vals alarm. Er hangt een brandslang langs mijn deur. Dus toen ik voor het eerst mijn kot bezocht, dacht ik dat het wel in orde zou komen als er ooit brand uitbrak”, stelt de 22-jarige student journalistiek.

De voorschriften inzake brandveiligheid op koten staan in het politiereglement van Hazodi. Als je vermoedt dat er in jouw studentenhuis inbreuken zijn, kan je met vragen of klachten over brandveiligheid terecht bij de huisvestingsdienst van de instelling waar je studeert, of rechtstreeks bij de stadsdienst als je een mankement vindt.

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Stef Vananderoye, foto: Iris Luyckx

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!