Peter Greste (rechts), die in 2011 de prestigieuze Peabody Award won, is een van de negen Al Jazeera-journalisten die op 20 februari voor de rechter moet verschijnen (foto: Flickr creative commons / ILRI).
Nieuws, Wereld, Egypte, Journalisten, Human rights watch, Al Jazeera, Moslimbroederschap, Mohamed Morsi -

Journalisten in Egypte vogelvrij

Op 20 februari moeten twintig journalisten en oppositieleden in Egypte voor de rechter verschijnen. Zij worden verdacht van het verspreiden van foutieve informatie en lidmaatschap van terroristische organisaties. Onder hen zijn negen Al Jazeera-journalisten.

donderdag 20 februari 2014 16:43
Spread the love

De ‘Marriott-cel’

De journalisten die vandaag voor de rechter moeten verschijnen worden onder meer vervolgd wegens contact met vertegenwoordigers van de islamitische politieke organisatie Moslimbroederschap. Onder hen zijn ook negen Al Jazeera-journalisten, zoals de Egyptische Mohamed Fahmy en Baher Mohamed, en de Australische Peter Greste.

Op 29 december 2013 viel de Egyptische politie het Marriott hotel binnen, waar Greste en Fahmy op dat moment verbleven. Ook het huis van Mohamed Baher werd op die dag doorzocht. Regeringsgezinde Egyptische media noemen het drietal ook wel de ‘Marriott-cel’.

De autoriteiten houden de drie journalisten vast in de Tora-gevangenis, gelegen in het zuiden van Cairo. In een brief vertelt Greste dat hij vierentwintig uur per dag in zijn cel moet blijven, en alleen naar buiten mag voor ondervragingen. Tot voor kort verbleven Fahmy en Mohamed in de maximaal beveiligde vleugel van de gevangenis, die is bedoeld voor verdachten van terroristische aanslagen.

Naast lidmaatschap en de promotie van een terroristische organisatie, worden de drie ervan beschuldigd filmmateriaal te hebben gemonteerd dat de indruk wekt dat er in Egypte een burgeroorlog gaande is. Daarnaast wordt het drietal ook vervolgd wegens het gebruik van uitzendapparatuur, zonder over de nodige vergunningen te beschikken.

Volgens de officiële verklaring van het openbaar ministerie hebben de journalisten “uitzendapparatuur en computers gebruikt om beeldmateriaal te vergaren en vervolgens te manipuleren. Hiermee trachtten zij een vals beeld te creëren, dat de buitenwereld het idee geeft dat Egypte in een burgeroorlog verkeert.”

“Door het uitzenden van deze beelden wou Al Jazeera de terroristen helpen om hun doel, het beïnvloeden van de buitenlandse publieke opinie, te verwezenlijken”, stellen de aanklagers. Greste stelt in zijn brief dat het openbaar ministerie de arrestatie van het drietal voortdurend kan verlengen, om zo tijd te creëren om het nodige bewijsmateriaal te verzamelen. Sommige van de aanklachten tegen de drie journalisten kunnen gevangenisstraffen van vijf tot vijftien jaar tot gevolg hebben.

Op 13 januari presenteerden meer dan vijftig buitenlandcorrespondenten een statement, waarin de Egyptische autoriteiten werden opgeroepen een einde te maken aan de vervolging van de Al Jazeera-journalisten. Volgens de correspondenten werpt hun arrestatie “een schaduw over de persvrijheid in Egypte.”

Onder de twintig personen die op 20 februari voor de rechter moeten verschijnen is ook een Nederlandse journaliste, Reja Netjes. Zij werd onlangs verdacht van het verspreiden van foutieve informatie en het promoten van een terroristische groepering.

Toen Netjes erachter kwam dat de Egyptische regering het op haar gemunt had, besloot ze onder te duiken en het land te ontvluchten. Ook de Al Jazeera-journalisten Sue Turton en Dominic Kane zullen vandaag hun proces niet bijwonen.

Maar niet alleen buitenlandse media zijn het slachtoffer van de onderdrukkingsgolf. Ook burgerjournalisten van het alternatieve nieuwsnetwerk Rassd en medewerkers van de in Cairo gevestigde media Yqeen en Hasry, werden de afgelopen maanden aangeklaagd. Verschillende islamitische media werden bovendien na de afzetting van Morsi gedwongen het werk stil te leggen.

Zero-tolerancebeleid

De afgelopen maanden voerden de Egyptische autoriteiten een zero-tolerancebeleid ten opzichte van iedere vorm van verzet. De klopjacht op journalisten is slechts één aspect hiervan: ook oppositieleden, activisten en kritische academici worden ernstig in hun vrijheid beperkt. Zo werden er op 19 januari 25 mensen, waaronder voormalig parlementariër Amr Hamzawy, aangeklaagd wegens het beledigen van de rechterlijke macht.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelt dat er in Egypte momenteel een politisering van de rechterlijke macht gaande is. Opmerkelijk is dat Hamzawy, die momenteel hoogleraar is op de Amerikaanse Universiteit van Cairo, nota bene aangeklaagd is omdat hij deze politisering in juni 2013 bekritiseerde via Twitter

Hamzawy is uitgesproken kritisch over de regering van president Mohamed Morsi, maar heeft zich ook uitgelaten over de bloederige onderdrukking van de Moslimbroederschap nadat het leger Morsi had afgezet. De oud-parlementariër kreeg van de Egyptische autoriteiten een reisverbod opgelegd.

Volgens Joe Stork van Human Rights Watch roepen mensenrechtenorganisaties Egypte al jaren op om haar wetboek van strafrecht aan te passen. De buitengewoon ruime bepalingen in het wetboek zouden het de Egyptische regering bijzonder makkelijk maken om verzet de kop in te drukken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!