Grootste zonnecentrale ter wereld volledig operationeel
Nieuws -

Grootste zonnecentrale ter wereld volledig operationeel

In de Mojave-woestijn in Californië is de grootste zonnecentrale ter wereld nu volledig operationeel. Drie zonnetorens leveren er schone stroom voor 140.000 gezinnen.

vrijdag 14 februari 2014 11:36
Spread the love

De Ivanpah-centrale is met 140 hectare de grootste ter wereld. De centrale bestaat uit 300.000 computergestuurde spiegels die het zonlicht concentreren op drie torens van elk 140 meter hoog. De enorme hitte creëert er stoom om via turbines elektriciteit op te wekken.

De cijfers zijn indrukwekkend: nu de hele centrale operationeel is, haalt ze een capaciteit van 392 megawatt, genoeg om 140.000 gezinnen van stroom te voorzien. Zo wordt jaarlijks 400.000 ton CO2 uitgespaard, een effect vergelijkbaar met 72.000 personenwagens die van de weg gehaald worden.

Google

Ivanpah wordt beheerd door elektriciteitsleverancier NRG, maar werd mee boven de doopvont gehouden door de investeringsarm van internetgigant Google, die 168 miljoen dollar (124 miljoen euro) investeerde. Ook de Amerikaanse overheid stond mee borg voor 1,6 miljoen dollar aan leningen.

“Bij Google investeren we in innovatieve hernieuwbare energieprojecten die het potentieel hebben om het energielandschap te veranderen en kunnen helpen meer schone energie bij bedrijven en gezinnen over de hele wereld te krijgen”, zegt Rick Needham, Google’s directeur voor Energie en Duurzaamheid. “Ivanpah is een prachtig voorbeeld van zo’n project, en we zijn blij dat we daar deel van kunnen uitmaken.”

Kritiek

Het project krijgt kritiek omdat voor de enorme centrale onder meer honderd bedreigde woestijnschildpadden verhuisd moeten worden. Anderen vragen zich af waarom voor de stoommethode gekozen werd in het midden van de woestijn, eerder dan voor fotovoltaïsche panelen.

Toch zijn de meeste milieuverenigingen het erover eens dat het project een belangrijke stap vormt in de ontwikkeling van hernieuwbare energie over de hele wereld.

take down
the paywall
steun ons nu!