Nieuws, Wereld -

WildLeaks zoekt klokkenluiders tegen dierensmokkel

WASHINGTON — WildLeaks is een nieuwe website waar klokkenluiders illegale handel in wilde dier– en plantensoorten aan het licht kunnen brengen. De website is een initiatief van internationale organisaties en wordt gerund door een aantal voormalige politieagenten, journalisten en ngo's op verschillende continenten.

dinsdag 11 februari 2014 13:42
Spread the love

De stroperij in Afrika en Azië groeit snel. Vooral de neushoorn, de olifant en de tijger zijn daarvan de dupe. De opbrengst van de handel vloeit naar de georganiseerde misdaad en helpt mee het terrorisme te financieren, met name in Afrika.

“Het doel van WildLeaks is de arrestatie en vervolging te bevorderen van illegale handelaars, corrupte ambtenaren en iedereen die achter de misdrijven zit”, zegt Andrea Crosta van de Elephant Action League, de Amerikaanse milieuorganisatie die het initiatief nam voor de website.

Iedereen die getuige is van een milieumisdrijf of er informatie over heeft zoals documenten, video of foto’s, kan die via de website publiceren. De overdracht gebeurt via “Tor”, ook bekend als “Dark Net”. Daardoor blijft het IP-adres van de verzender geheim.

“We moedigen klokkenluiders aan om het compleet anonieme systeem te gebruiken, zegt Crosta. “Met name als ze leven onder een verdrukkend regime waar communicatie niet vrij is, of in een land waar de lokale overheden zelf betrokken zijn bij de misdrijven.”

WikiLeaks

De naam doet natuurlijk denken aan de beruchte site WikiLeaks die duizenden geheime Amerikaanse documenten lekte. Maar qua opzet is de nieuwe site helemaal anders, zeggen de initiatiefnemers. “Eerst en vooral zijn we niet uit op overheidsdocumenten of militaire geheimen”, zegt Crosta. “Bovendien deelt WikiLeaks vaak alles meteen met de media, terwijl dat voor ons maar de laatste optie is.”

Als er informatie binnenkomt via de site, wordt die eerst geverifieerd door de ngo’s en medewerkers van de site. Vervolgens wordt ze gedeeld met politiediensten zoals Interpol of regeringen die vertrouwd worden. Als die overheden niet meewerken, is de laatste optie om de informatie via de media te verspreiden.

“Het is belangrijk om te onderstrepen dat we schouder aan schouder willen werken met justitie”, zegt Crosta. “We willen de brug vormen tussen individuen en de politiediensten.”

De lancering van de site komt er amper enkele dagen voor de start van een grote internationale conferentie in London omtrent de illegale handel in wilde soorten. Die handel is een enorm probleem geworden, groter dan de illegale handel in handvuurwapens, goud of diamanten. Jaarlijks kost de stroperij het leven aan meer dan 50.000 olifanten. In Azië zijn er nog amper 3500 tijgers in het wild over.

Auteur: Ramy Srour

take down
the paywall
steun ons nu!