Het worst-case scenario in de VS: uw internet abonnement wordt berekend aan de de hand van welke sites u wil bezoeken. (illustratie: reddit.com)
Nieuws, Economie, Net-neutraliteit -

Einde van het democratisch internet dichterbij

Momenteel geven internetproviders (zoals Belgacom en Telenet) elke website evenveel prioriteit. Zo wordt de website van DeWereldMorgen.be even snel geladen als Youtube. Enkele Amerikaanse internetproviders willen daar verandering in brengen: wie wil dat z'n site snel bereikbaar is moet betalen, anders gaat het traag.

dinsdag 21 januari 2014 16:39
Spread the love

De discussie over net-neutraliteit (of het gelijk behandelen van elke website) woedt al enkele jaren in de VS. De publieke opinie is over het algemeen voor het behoud ervan, want het zou een meerprijs kunnen betekenen voor zowel de website-producent als de bezoeker.

Het Hof van Beroep in het district van Colombia heeft vorige week echter de deur opengezet voor het einde van de net-neutraliteit: het voorstel van de Federale Communicatiecommissie om alles bij het huidige te houden is afgekeurd.

De provider kan in theorie een systeem invoeren zoals bij kabeltelevisie, door te bepalen wie wat te zien krijgt en aan welke snelheid. Wil de consument Google gebruiken? Dan zou de abonnementsprijs kunnen stijgen. Wil de klant ook nog eens op Facebook? Reken er dan maar enkele euro’s bij.

Einde democratisch medium

Het internet werd gelanceerd als een vrij en open platform waar iedereen kon publiceren. De komende jaren kan het transformeren in een medium waar enkel zij die het kunnen betalen vlot bereikbaar zijn. Het democratisch idee van het internet wordt hiermee aangevallen.

Sites van startups, vzw’s, middenveldsorganisaties of actiegroepen zouden kunnen benadeeld worden t.o.v. grote spelers die met gemak een snelheids-som kunnen neerleggen.

Ook zou een internetprovider stokken in de wielen kunnen steken van video-diensten als Youtube, Netflix of zelfs iWatch. Want als die internetprovider ook nog eens digitale-tv of kabel-tv aanbiedt, kan het op die manier een concurrent benadelen. Het is trouwens geen publiek geheim dat de Amerikaanse providers net die sites op het oog hebben die veel bandbreedte verbruiken.

Traag, zelfs met de beste servers

De snelheid van een site is niet enkel afhankelijk van de wil van de provider. Ook de server-architectuur van een website speelt een grote rol. Als de site van een ticketverkoper traag of onbereikbaar is, komt dat niet door de provider, maar door de servers van het ticketsysteem die bezwijken onder de vele bezoekers. Ook de achterliggende software van de website is mee verantwoordelijk voor de snelheid.

Maar binnenkort zou zelfs de snelste servers en de beste software, geen garantie meer zijn voor een snelle website.

Het debat wordt nog gevoerd in de EU, maar in de VS zijn ze al een stap dichter bij het einde van het democratisch internet.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!