Jean parodieert of waarom het niet anders kan

Jean parodieert of waarom het niet anders kan

vrijdag 17 januari 2014 17:30
Spread the love

“Jean wordt vlaming”, “Jean redt Europa”, beiden zijn duidelijk enorm doeltreffend. Jean-Baptiste Dumont maakt keer op keer zijn onderwerpen zo volmaakt belachelijk, zowel neo-liberalen als flaminganten blijken zich op te houden aan defecte principes. Maar waarom moet Jean het dan zo verdoken doen?

Stel dat Jean zijn programma’s niet als parodieën zou presenteren maar hij concreet zijn gedacht zou zeggen. Zichzelf wel als een opposant van zijn onderwerpen zou uiten. Dan denk ik, en het zou niet moeten zijn, dat ik hem zelfs niet zou kennen. Het parodieëren maakt hem toegankelijk. Ik ben ervan overtuigd dat er hier in in dit Belgenland iemand is die de zwakke punten van het neo-liberalisme even doeltreffend bloot kan leggen als hem, maar dit zou hem/haar veel moeilijker liggen. Humor moet. Zeker als je, zoals Jean, een programma wil maken met duidelijke progressieve thema’s. Dat is de enige manier waarop je vandaag de dag een links standpunt kan vatten in een tv-programma en daar mogelijk nog mensen mee kan lokken. 

Waarom is dit? De openbare omroep houdt zich vast aan het objectiviteitsprincipe, maar in de gasten voor hun praat- en spelprogramma’s kan je makkelijk zien dat ze toch niet vaak breder willen gaan dan de centrumpartijen. Partijen met een duidelijke ideologie worden zelden uitgenodigd voor gesprekken over de onderwerpen die het nieuws domineren. 
Commerciële zenders zouden in zowel links- als rechtsgetinte programma’s dan weer te weinig winst zien. Als het maar verkoopt. Seksisme en rascisme vieren hoogtij in de hedendaagse humorprogramma’s, maar het is maar om te lachen hé. Als het maar verkoopt.
Ik ben uiteraard opgelucht dat Jean wel zijn zegje kan doen op Acht, maar zijn programma’s verdienen volgens mij een plaats op een zender die hiermee een groter publiek zou kunnen vangen en dat waarschijnlijk ook zou doen. Het risico is te groot, zeker.

Waarom wordt een echte mening zo geschuwd op de televisie? Waarom mag een programmamaker niet compleet eerlijk zijn?

Ik zie Jean’s programma’s als een begin van de eerlijke televisie. Dank u wel.

take down
the paywall
steun ons nu!