Nieuws, Cultuur, Recensie, Fototentoonstelling, Japan, Bedrijfsleven, Foto-essay, Zakenlui, Documentaire fotografie, The Man-Machine -

Staand slapen: het leven van Japanse zakenmannen

In 2012 reisde de Tsjechische fotograaf David Tesinsky, die momenteel werkt en exposeert in Brussel, af naar Tokio, Osaka en Kyoto in Japan om er het leven van Japanse zakenmannen te documenteren. Hij maakte daarover de fotoserie 'The Man-Machine', die in beeld brengt hoe de extreme prestatiecultuur in het Japanse bedrijfsleven het leven van zakenlui volledig beheerst.

vrijdag 18 oktober 2013 14:45
Spread the love

Voor veel Japanse werknemers start de werkdag om vijf uur ‘s ochtends met enkele ritten in het hectische openbaar vervoer. Na een hele dag op kantoor wordt de sleur van de dag weggedronken in ‘izakayas’, de lokale cafés. Voor wie werkt in deze metropolen, is thuis niet altijd om de hoek. Daarom vallen heel wat zakenmannen na een avondje drinken, met hun nette pak nog aan, in slaap op straat.

Een wonderlijk gezicht, dat je in de Japanse steden ook kunt aantreffen in filialen van het nachtelijke internetcafé ‘Manga Coffee’, of in McDonalds, het favoriete restaurant om de nacht door te brengen.

Na een paar uur slaap wacht de volgende werkdag: de pakken worden in de plooi gestreken en de stropdas rechtgetrokken; en men rept zich naar kantoor.

Tesinsky: “De personen die ik volgde, verdienen niet eens veel geld. Ze proberen er maar het beste te maken in een bijna robotachtig bestaan. Tijd voor ontspanning hebben ze nauwelijks; vrije uurtjes worden besteed in gokhallen of met het lezen van mangastripboeken in de supermarkt. Sommige Japanse zakenlui werken zoveel dat ze geen vrienden hebben. Eenzaamheid is alom vertegenwoordigd en het aantal zelfdodingen is, niet verwonderlijk, hoog.”

Tesinsky‘s expositie ‘Guide to this world … and other worlds’ in La Gougoutte à Pépé (Renbaanlaan 135, 1050 Elsene) wordt op 7 november om 19 uur geopend. De expositie is te zien tot en met december.

take down
the paywall
steun ons nu!