Foto: Flickr Creative Commons
Nieuws, Wereld, Samenleving, Honger, Afrika, Hongersnood, Ondervoeding, Gezonde voeding, Duurzame voeding, Obesitas, Wereldvoedseldag -

Daarom: Wereldvoedseldag

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. The Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties kwam in juni dit jaar met een rapport dat aantoont hoe wijdverbreid zowel ondervoeding als obesitas zijn en hoe projecten gericht op educatie en verbetering van de lokale voedselproductie daar verandering in kunnen brengen.

dinsdag 15 oktober 2013 15:10
Spread the love

Het rapport ‘Food systems for better nutrition’ van de FAO laat zien waarom aandacht voor voeding zo belangrijk is, op Wereldvoedseldag en elke andere dag. Volgens de FAO is er wereldwijd enige vooruitgang geboekt in het bestrijden van honger, maar dat is slechts één vorm van slechte voeding.

Het rapport merkt op dat er in 2010-2012 wereldwijd 870 miljoen mensen waren die honger leden en dat dit slechts een fractie is van de miljarden mensen wier gezondheid en welzijn ernstig aangetast worden door slechte voeding.

Twee miljard mensen lijden aan één of meer tekorten aan micronutriënten, terwijl 1,4 miljard overgewicht heeft, waarvan 500 miljoen mensen aan obesitas lijden. Zesentwintig procent van alle kinderen onder de vijf jaar is onvolgroeid en 31 procent heeft last van vitamine A-tekort.

De kosten van ondervoeding

De impact van slechte voeding heeft in de eerste plaats menselijke gevolgen, die niet in dollars uit te drukken zijn. De FAO maakt er in haar rapport vooral een punt van het economische verlies inzichtelijk te maken: de verloren productiviteit en de kosten voor gezondheidszorg door slechte voeding kosten de wereldeconomie maar liefst 5 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product: $3,5 triljoen dollar per jaar. Dat is bijna het gehele jaarlijkse BBP van Duitsland, de grootste economie van Europa.

Op sociaal vlak vermindert de ondervoeding van vooral kinderen en moeders de levenskwaliteit en levensverwachting van miljoenen mensen, terwijl nog eens miljoenen andere mensen last hebben van obesitas en daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Gezonde voeding begint bij landbouw

Volgens SOFA begint gezonde, goede voeding bij landbouw. De manier waarop we voedsel verbouwen, verwerken, vervoeren en distribueren beïnvloedt wat we eten, zegt het rapport. Verbeterde voedselsystemen kunnen voeding betaalbaarder, gevarieerder en voedzamer maken.

Het rapport noemt een aantal aanbevelingen om ondervoeding en slechte voeding te bestrijden. Om te beginnen moet er veel minder voeding op de afvalhoop belanden. Op dit moment wordt jaarlijks een derde van alle voeding bestemd voor menselijke consumptie weggegooid. Door dit getal drastisch te verminderen kan voeding beter beschikbaar en betaalbaarder worden en neemt de voortdurende overvraging van de capaciteit van landbouwgrond af.

De aanvoer en verdeling van voeding kan bovendien beter. De beschikbaarheid en toegankelijkheid van een grote diversiteit aan voedingsmiddelen moet efficiënter georganiseerd worden. Ook educatie is volgens de FOA essentieel: consumenten kunnen gezondere voedingskeuzes maken als beter geïnformeerd zijn over een gevarieerd dieet rijk aan voedingsstoffen.

Voorbeelden uit de praktijk

Een aantal projecten die volgens FAO bijdroegen aan het verspreiden van gezondere voeding zijn onder meer het bevorderen van de productie, marketing en consumptie van lokale groenten en peulvruchten in Oost-Afrika en het stimuleren van moestuinen aan huis in West-Afrika.

“Het creëren van voedselsystemen die onze voeding verbeteren is een complexe taak die sterk politiek engagement en leiderschap op het hoogste niveau vereist, alsook brede partnerschappen en gecoördineerde aanpak met andere belangrijke sectoren, zoals gezondheidszorg en onderwijs,” aldus de FAO .

take down
the paywall
steun ons nu!