Op 9 oktober ontving NSA-klokkenluider Edward Snowden de Sam Adams Award in Moskou (Foto: still uit video WikiLeaks.org).
Nieuws, Politiek, WikiLeaks, Spionage, Cyberspionage, Dossier-BradleyManning, National Security Agency, Edward Snowden, Glenn greenwald, Edward J. Snowden, Spionagesoftware -

Edward Snowden: “Spionageprogramma’s vergroten het risico dat burgers in conflict komen met hun regering”

Op 9 oktober ontving NSA-klokkenluider Edward Snowden de Sam Adams Award in Moskou. Bij die gelegenheid werden de eerste beelden gemaakt van Snowden sinds hij in juli voet aan de grond zette in Rusland. Snowden: “Spionageprogramma’s als dat van de NSA schaden ons land.”

maandag 14 oktober 2013 16:16
Spread the love

De Sam Adams Award wordt jaarlijks door een groep gepensioneerde CIA-medewerkers toegekend aan iemand binnen de informatie-industrie die een integere en ethische actie heeft ondernomen. De award is vernoemd naar Samuel A. Adams, een CIA klokkenluider tijdens de Vietnamoorlog. De award werd al vaker toegekend aan klokkenluiders.

WikiLeaks publiceerde op 11 oktober een reeks filmpjes van de uitreiking. Het zijn de eerste beelden van Snowden sinds hij in juli in Rusland aankwam, waar hij in augustus politiek asiel kreeg. Snowden maakte nogmaals duidelijk waarom hij besloten heeft informatie te lekken over de praktijken van de NSA.

Hieronder volgt een vertaling van zijn toespraak:

“Dit gaat niet om één spionageprogramma in het bijzonder, dit gaat over een trend in de verhouding tussen de regerende macht en de burgers waarover geregeerd wordt in Amerika. Deze trend conflicteert steeds meer met onze verwachtingen als een vrij en democratisch volk. Als we het beleid en de programma’s van onze regering niet kunnen begrijpen, kunnen we geen instemming geven om ze te laten reguleren.”

“Zoals een slim persoon onlangs zei: we hebben geen overzichtsprobleem in de Verenigde Staten, maar een onderzichtsprobleem. Dat heeft geleid tot een punt in onze relatie met de regering waarbij het Ministerie van Justitie niet bereid is over te gaan tot vervolging van hoogstaande personen die voor de camera logen tegen het congres en het land, maar wel alles uit de kast haalt om iemand te vervolgen die hen de waarheid vertelde. Dat is een fundamenteel gevaarlijke ontwikkeling.”

“Overal ter wereld beginnen mensen in te zien dat deze spionageprogramma’s ons niet meer veiligheid bieden, maar onze economie schaden, ons land schaden en onze mogelijkheden om te spreken, te denken, te leven, creatief te zijn, relaties te hebben en vrij te associëren inperken.”

“Dit geeft ons niet meer veiligheid, het beperkt onze veiligheid. Het zorgt ervoor dat we het risico lopen in conflict te komen met onze eigen regering.”

“Er is een enorm verschil tussen legitieme spionage en legitieme rechtshandhaving gebaseerd op redelijke verdenking, een individuele verdenking en een gerechtvaardigde actie enerzijds en een sleepnetachtige massasurveillance die hele bevolkingen onder een soort oog zet dat alles overziet, zelfs als dat niet nodig is, anderzijds.”

Greenwald: Binnenkort nieuwe NSA documenten openbaar

Snowden ontving de prijs voor het lekken van informatie over de manier waarop de Amerikaanse National Security Agency (NSA) het internet- en telefoonverkeer volgt. De informatie die Snowden lekte heeft aangetoond dat het wereldwijd onmogelijk is te communiceren via telefoon of internet zonder dat dit ergens wordt vastgelegd, geanalyseerd of afgetapt door de Amerikaanse regering.

Daarnaast heeft hij laten zien hoe de NSA bijna ongecontroleerd en zonder verantwoording af te leggen te werk gaat en dat hooggeplaatste politici in de regering van Obama herhaaldelijk het publiek misleid hebben rond privacykwesties. Er verschijnen nog steeds nieuwe documenten via de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, die de documenten van klokkenluider Snowden publiceert.

Volgens Greenwald volgt er binnenkort informatie over de spionageactiviteiten van de VS in Nederland. ‘De onthullingen over Nederland komen binnenkort’, zei Greenwald tegen de Volkskrant. ‘Jullie hebben nog geen idee van de omvang van de Amerikaanse spionage in Nederland.’

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!