Foto www.un.org
Nieuws, Wereld -

VN-top blijft mannenclub

NEW YORK — De laatste 67 jaar hebben de VN tientallen resoluties voor gendergelijkheid aangenomen. Maar in zijn eigen achtertuin slaagt de organisatie er niet in dit toe te passen. De VN-top blijft een mannenclub.

woensdag 9 oktober 2013 12:52
Spread the love

De Algemene Vergadering, het belangrijkste beleidsorgaan van de VN, had tot nog toe slechts drie vrouwelijke voorzitters: de Indiase Vijaya Lakshmi Pandit (1953), de Liberiaanse Angie Brooks (1969) en de Bahreinse Sheikha Haya Rasheed al-Khalifa (2006).

Geen enkele vrouw werd ooit tot secretaris-generaal verkozen. Het mandaat van de huidige VN-baas, Ban Ki-moon, loopt af eind 2016.

Zelfs geen kandidate

Anwarul K. Chowdhury, voormalig vice-secretaris-generaal (en VN-vertegenwoordiger voor Bangladesh), noemt het een schande dat de VN nog nooit door een vrouw zijn geleid. Er werd zelfs nooit een vrouwelijke kandidate voorgedragen.

“Ondanks alle VN-resoluties, verdragen en verklaringen over de gelijkheid van vrouwen, is het jammer dat 50 procent van de mensheid nog nooit in aanmerking is genomen voor de hoogste functie van de VN.”

Chowdhury is lid van de adviesraad van Impact Leadership 21, een internationale beweging die voor meer vrouwen op de hoogste posities ijvert. Sinds de komst van het nieuwe agentschap VN-Vrouwen dringt de beweging er bij de wereldleiders op aan een vrouw aan te duiden als opvolger van Ban Ki-moon.

Ban Ki-moon snel verkozen

De organisatie Equality Now voert al sinds 1996 campagne voor een vrouwelijke secretaris-generaal. “We zijn een actie gestart in 2011 maar Ban Ki-moon werd heel snel voor een tweede termijn verkozen”, zegt directeur Yasmeen Hassan. “Een vrouwelijke secretaris-generaal is haalbaar en realistisch sinds Eleanor Roosevelt een essentiële rol heeft gespeeld bij de opstelling van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mensen in 1948.”

Impact Leadership 21 zou ook graag een vrouw aan het hoofd van de Algemene Vergadering en van andere VN-organen zien. Ook meer vrouwelijke VN-ambassadeurs zijn wenselijk.

Volgens Barbara Crossette, voormalig VN-verslaggever voor de New York Times, wordt het niet evident een vrouw aan het hoofd van de VN te krijgen. Andere factoren spelen mee, zoals de geografische verhoudingen. Daardoor komt niet altijd de beste kandidaat aan het roer, zegt ze.

“Als men de beste mensen, zowel mannen als vrouwen, openlijk met elkaar in debat zou laten gaan voor de Algemene Vergadering, dan zou de hele wereld de kans krijgen om hierover na te denken.”

Crossette hoorde van de Canadese Louise Fréchette of Canada, ooit vice-secretaris-generaal, “hoe pijnlijk het was dat regeringen haar niet ernstig namen als ze hen om namen van uitstekende vrouwen vroeg voor goede VN-functies.” Veel regeringen antwoordden zelfs niet op haar verzoek, zei Crossette.

take down
the paywall
steun ons nu!