Nieuws, Politiek, België, VS, Belgacom, NSA, Louis Michel - Peter Vanhoutte

Belgacom laat zich al bespioneren door NSA sinds 2000

Wie dacht dat de recente mediarevelaties over spionage van de NSA bij Belgacom een nieuwe zaak zijn, vergist zich schromelijk. De NSA spioneert er al langer dan het jaar 2000 en bovendien, Belgacom heeft dat altijd geweten. Toenmalig volksvertegenwoordiger Peter Vanhoutte schreef dit artikel op 23 februari 2000.

dinsdag 17 september 2013 15:51
Spread the love

Echelon[1] is listening… maar hou het stil!

?Hou het stil

Dat moet Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (MR) (1999-2004) gedacht hebben toen hij tijdens een interpellatie over het beruchte spionagesysteem Echelon aan de Kamer liet weten dat het Comité I[2]van de Senaat deze materie best zou opvolgen. Het comité I controleert in ons land de inlichtingendiensten. Jammer genoeg heeft dit comité zelf alle allures van een inlichtingendienst: vergaderingen achter gesloten deuren en geheimhouding van de informatie.

Kortom, een inlichtingendienst van de inlichtingendiensten. De Minister zei het niet met zoveel woorden, maar eigenlijk moest het hem van het hart: “Hou daar uw tengels af. Volksvertegenwoordigers moeten zich niet overal mee moeien en zeker niet met staatsgeheimen.” “En maak er geen circus van”, zo waarschuwde Michels voorganger Eric Derycke (SP) (1995-1999), “want je weet nooit waar dat eindigt.”

Geheim= geheim?. Geen antwoord dus op de vraag of Belgacom aan het andere einde van je telefoonlijn een linkje met big brother legt. Toch is er reden voor meer dan gewone bezorgdheid. De voornaamste privé-aandeelhouders van Belgacom zijn lid van het Frame Relay Forum, een ietwat schimmige organisatie die zich toelegt op het opstellen van telecomstandaaarden.

De NSA, toen al

Ook de Amerikaans spionageorganisatie NSA (National Security Agency) is daar kind aan huis. Het Frame Relay Forum bepaalt onder andere de standaardmaten van de achterdeurtjes in de telefooncentrales, zodat het afluisteren van digitale netwerken eindelijk een comfortabele klus wordt.

?Nieuwsgierige neuzen zullen voorlopig niet aan de weet komen of ergens op deze aardkloot in een anoniem bureautje een van de ruim twintigduizend ambtenaren van de NSA hun Internetpost systematisch doorvlooit. De NSA heeft, onder ons gezegd en gezwegen (want dat is de nieuwste politieke trend), de CIA allang naar de geschiedenisboekjes verwezen.

Dat de NSA merkwaardige activiteiten ontplooit is zeker: providers in de VS die op hun systemen sites herbergen van kritische progressieve stemmen, ontdekten dat ze regelmatig door big brother werden bezocht. Ex-medewerkers van de NSA bevestigen dat trouwens: zij hebben weet van heel wat illegale watertjes die de NSA doorzwemt. Zo slaagt het netwerk erin om gsm-gesprekken vanuit de ruimte te onderscheppen. Het kan zelfs inzoomen op personen en daarvan alle gesprekken uitfilteren. Ook de eigen president was een gegeerd afluisterobject.

Het NSA beschikt niet enkel over een wereldomspannend netwerk van satellieten, iets waar Bill Gates een puntje aan kan zuigen, maar ook over gesofistikeerde grondstations in Engeland, Duitsland en Denemarken, waar alle communicatie automatisch en grondig door de mangel wordt gehaald. Encryptie? Geen probleem, de codes daarvoor worden op aanvraag of volgens afspraak aan de NSA doorverkocht.

Wie doet mee??

Wie er allemaal mee in the game is, is niet duidelijk. De VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk alvast wel. Over de NAVO geen slecht woord. Die zal dus wel betrokken partij zijn, zeg maar een van de oren van big brother, maar dat wordt — zoals bij de kernwapens – bevestigd noch ontkend. Duitsland niet.

Daar kreeg het hoofd van de inlichtingendienst pas na lang aandringen en na het stellen van een hele resem vervelende vragen, toegang tot een van de afluisterposten in de omgeving van München. Na hem volgden enkele parlementairen. Maar tja, wat ze daar zagen blijft een goed bewaard geheim.

En België?

?In eigen land is er voorlopig geen hoop op beterschap. Het is namelijk moeilijk om je eigen bondgenoten te beschuldigen van onoirbare praktijken. Een open deurpolitiek is er helemaal niet bij, zelfs niet achter gesloten deuren. Door informatie te verschaffen boeten spionagenetwerken aan geloofwaardigheid in en dat is niet de bedoeling.

Er is echter één troost: de Belgische inlichtingendienst meent volgens Minister Michel dat er in ons landje geen afluisterposten staan opgesteld. Hoewel, en dat is juist het leuke van spionageromans: je weet maar nooit. Als het wel zo is, zullen ze je dat bepaald niet aan je neus hangen. Spionnen zijn onbetrouwbaar tot het tegendeel bewezen wordt. Het is dus een spel. Maar laat nooit zien dat je dat weet. Hou het onder ons.En mijn recht op privacy? En die encryptie die ik straks gebruik om deze column te beveiligen voor verzending, is die wél veilig? Ssst, big brother is watching you, maar hou het stil.

Peter Vanhoutte was lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor Agalev (Groen!) van 1999 tot 2003. Hij werkt sindsdien als adviseur voor parlementaire instellingen in het buitenland.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 23 februari 2000 op de website www.diskidee.be.

Voetnoten

  • [1]Echelon was de naam van een geheim wereldomspannend spionageprogramma van de VS in samenwerking met Groot-Brittannië, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland. In het Europees Parlement werd toen fel tegen geprotesteerd. De betrokken landen beloofden dat het nooit meer zou gebeuren.
  • [2]Comité I, voluit ‘Vast Comité van toezicht op de Inlichtingendiensten’. Werd opgericht na en aantal schandalen binnen de Belgische inlichtingediensten in de jaren ’80. Zo bleken deze diensten o.a. geen wettelijk statuut te hebben en telefoontaps te doen zonder mandaat.

take down
the paywall
steun ons nu!