Sergey Lavrov // Foto: premier.gov.ru
Verslag, Nieuws, Wereld, Politiek, Rusland, Syrië, John Kerry, VS-interventie, Lavrov -

Misschien uitweg voor Syrië

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, meldt dat Rusland Syrië aanraadt om de controle over de chemische wapens van het land over te dragen aan internationale waarnemers. Lavrov zegt dat naar aanleiding van uitspraken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

maandag 9 september 2013 17:47
Spread the love

Op de vraag of Syrië een aanval van de VS nog kon voorkomen antwoordde Amerikaans Buitenlandminister Kerry op maandag 9 september met de woorden: “Natuurlijk. Assad kan alle (chemische) wapens in zijn bezit overdragen aan de internationale gemeenschap voor volgende week. Maar dat gaat hij niet doen.”

Volgens de woordvoerder van Kerry’s ministerie was dat echter retorisch op te vatten.

Nu blijkt dat die woorden in elk geval ernstig genomen werden door Lavrov. Die moedigt Syrië aan om het Verdrag Chemische Wapens te tekenen. Dat verdrag veroordeelt het produceren, verdelen en gebruiken van chemische wapens, inclusief sarine, het gas dat Assad gebruikt zou hebben en dat 1400 slachtoffers maakte in de buurt van Damascus.

“We weten niet of Syrië hiermee akkoord gaat, maar als internationale controle over de chemische wapens van het land een aanval kan voorkomen, zullen wij onmiddelijk met Damascus samenwerken om dat te bereiken,” zei Lavrov. “We roepen de Syrische leiders op om niet alleen akkoord te gaan met een overdracht van de wapens, maar ook tot de vernietiging ervan.”

Rusland staat voor een moeilijke keuze indien Assad niet akkoord gaat met het ultimatum. Het land kan dan verdergaan met zijn ruggesteun aan het Syrische regime, of het kan de afwijzing zien als een moment om de Russische steun aanzienlijk in te krimpen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!