Iran geeft alle inwoners een e-mailadres
Nieuws, Samenleving, Iran, Internetcensuur, E-mailcommunicatie -

Iran geeft alle inwoners een e-mailadres

BRUSSEL - Iran gaat alle inwoners een persoonlijk e-mailadres geven om te communiceren met de overheid. Critici zien er een poging in om de elektronische communicatie nog meer te controleren.

woensdag 10 juli 2013 15:00

De Iraanse minister voor Informatie en Communicatie, Mohammad Hasan Nami, kondigde de nieuwe dienst op de Iraanse televisie aan als een veilig communicatiekanaal tussen burger en overheid.

Om van de nieuwe dienst gebruik te maken, moeten burgers hun volledige naam, nationaal identificatienummer en thuisadres opgeven.

Controle

Critici zien in de e-maildienst een poging van de Iraanse overheid om meer greep te krijgen op de elektronische communicatie in het land. Maar het is nog maar de vraag of de dienst er ook echt komt, omdat de pas verkozen president Hassan Rouhani minder nadruk legt op internetcensuur dan zijn voorganger.

Vraag is ook in hoeverre Iraniërs de nieuwe dienst daadwerkelijk zullen gebruiken. Ze gebruiken bij voorkeur buitenlandse operatoren zoals Google of Yahoo, omdat ze die discreter vinden. Het NSA-schandaal in de VS maakt dat wantrouwen voor overheidsspionage er niet minder op.

Van de 75 miljoen Iraniërs heeft naar schatting zo’n 40 procent toegang tot het internet.

De Iraanse overheid droomt al lang van een nationaal netwerk in de plaats van het wereldwijde internet, om zich te beschermen tegen cyberaanvallen van buitenaf en de informatiestroom beter te kunnen controleren.

Iran wantrouwt de diensten van westerse bedrijven als Google of Microsoft. Het land blokkeert minstens vijf miljoen websites.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!