De speeltijd is voorbij

De speeltijd is voorbij!

woensdag 3 juli 2013 22:46

Merkwaardig artikel vandaag in de krant “De Morgen”. Boterhammen op school eten? Betalen! luidt de titel.

Kinderen die ‘s middags hun boterhammen op school opeten, moeten in Mechelen vanaf september een halve euro per dag betalen. Een gezin met twee kinderen betaalt dus al gauw op jaarbasis 190€ aan lucht. Lucht die vooral de school ten goede komt.

Het verhaal doet mij sterk denken aan de waanzinnige kilheid van Ayn Rand en haar krankzinnige theorieën die ze in haar boek “Atlas in staking” aan de man brengt. Vergis u niet, Ayn Rand is niet van de minste. Haar boek maakt deel uit van de neoliberale waanzin die we nu al 30 jaar door de strot krijgen geduwd.  Het was Milton Friedman, nobelprijswinnaar voor de Economie, tevens bezieler van de Chicago boys, u zoekt het maar even op, die om kort te zijn een economisch model voorstond dat resulteerde in de staatsgreep door Augusto Pinochet, 1973, Chili. Een bewind waarin intimidatie, marteling, ontvoering en andere vetzakkerij centraal stond. Doel, het volk in shock brengen en van dit shock moment gebruik maken om het nieuwe economische model te implementeren “ het neoliberalisme”. Het model waarin de markt het voor het zeggen had en de staat maar hoefde te volgen. Jawel “de vrije markt” dus. Het was dit boek, die de blauwdruk vormde voor wat u en ik vandaag ervaren onder een neoliberale dictatuur.

Nu, in dat boek droomt Ayn Rand, een Russische emigrante, van een gemeenschap waar alles wat leeft en beweegt aan de marktregels onderworpen is. U ademt als het ware, de ingezogen lucht is alvast ergens gepatenteerd dus u betaald voor de ingeademde lucht. U laat een scheet, u kan het hieruit ontstane gas verkopen aan de meest biedende, gelieve steeds een fles bij de hand te houden.  Maar om even uit het leven van Rand te citeren, toen een bezoeker en vriend haar aanbod om even te helpen met de afwas weigerde ze dit omdat ze hem, volgens haar logica zou moeten vergoeden voor de hulp. In haar denken was niets gratis, niet in het echte leven, zo ook niet in haar boek. Terzijde even meegeven dat ze alsnog van de sociale zekerheid gebruik maakte toen ze door longkanker getroffen haar ziekte niet meer kon betalen.

Meer dan 30 jaar later, vandaag dus, is er nog weinig te merken van haar boek. Altans niet in het oude Europa. In de Verenigde Staten van de cowboys is dit boek echter de bijbel van menig Amerikaan, althans van deze die het goed hebben. Maar vergis u niet, ook al merkt u  in het echte leven niet echt iets van dit boek, het is het vrije markt model dat vandaag steeds meer uw leven in zijn greep heeft. Het is datzelfde vrije markt model dat er vandaag voor zorgt dat weinigen nog verstomd staan wanneer een Mechelse school tot 190€ probeert uit uw zakken te halen om de speeltijd van uw kinderen te vergoeden. Hoever zijn we verwijderd van het gedachtengoed van Ayn Rand wanneer we dit blijven tolereren? Hoezeer zijn we trouwens ingenomen door dit gedachtengoed? Maar belangrijker, hoelang nog zullen kinderen kunnen blijven spelen op school wanneer hun ouders deze maatschappelijk verziekte factuur niet meer kunnen betalen? Waarschijnlijk zullen deze kinderen op latere leeftijd hun speelterrein verleggen naar plaatsen waar ze neem ik aan onderhevig zullen zijn aan gasboetes voor overlast wanneer ze hun boterhammen opeten op de trappen van de heilige kerk.

Als ik de ouders van deze kinderen een raad mag geven, verenig u en laat de school weten dat ze vanaf september één € per dag zullen moeten betalen voor elk kind dat zich in hun school nog inschrijft. Een korting kan bekomen worden wanneer ze de ganse groep in één ruk door inschrijven. Ayn Rand in het kwadraat!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!