Nieuws, België, Analyse -

Btw voor advocaten, duurdere dienstencheques en “zeer bescheiden” minimumbelasting voor bedrijven

Met wat obligate mopjes over zijn val van een trap kon premier Di Rupo de persconferentie over de begrotingsopmaak opvrolijken. Die begroting zelf lijkt goed op de vorige besparingsrondes. Na de notarissen moeten ook de advocaten btw vragen. Duurdere dienstencheques, minder ontwikkelingssamenwerking en de gezondheidszorg die het grootste deel van de inspanning levert. Multinationals betalen voortaan een “zeer bescheiden” minimumbelasting.

maandag 1 juli 2013 12:56

De inspanning voor 2013 bedraagt 750 miljoen euro. Er werd een buffer aangelegd van 226 miljoen euro om te vermijden dat er later dit jaar nog een extra begrotingscontrole nodig is. Voor 2014 werd al 2,374 miljard euro bijéén geharkt.

De sociale zekerheid levert de grootste inspanning. Door besparingen die eerder al beslist werden, wordt in 2014 530 miljoen euro bespaard in de gezondheidszorg. Drie nieuwe besparingen verhogen dat bedrag met 111 miljoen euro.

Nog in de sociale zekerheid verhoogt de prijs van een dienstencheque vanaf 2014 met een halve euro tot 9 euro. Voortaan mag je nog maximaal 150 cheques aftrekken per jaar. Van de schoolpremie – het extra kindergeld in september – gaat in 2013 en 2014 telkens 15 procent af.

Ontwikkelingssamenwerking moet het voor de zoveelste keer ontgelden met een besparing van 50 miljoen euro in 2013 en 125 miljoen volgend jaar. Ook Defensie, Financiën en Fedasil delen in de klappen.

Beroep doen op een advocaat wordt 21 procent duurder. Volgens minister van Financiën Geens wordt daarmee een discriminatie van de notarissen en gerechtsdeurwaarders opgeheven. De btw voor notarissen werd bij een eerdere besparingsronde in 2012 ingevoerd. De maatregelen moet 89 miljoen euro opbrengen.

Bedrijven die dividenden uitdelen maar geen vennootschapsbelasting betalen, moeten vanaf dit jaar een minimumbelasting betalen. In 2013 brengt die 140 miljoen euro op en in 2014 215 miljoen euro. Daarvan vloeit 50 miljoen euro terug naar de kmo’s. Een minimumbelasting die “très, très, très modeste” is, zo stelde premier Di Rupo de aanwezige journalisten gerust.

Volgens Groen stijgt de belasting voor de 25 grootste gebruikers van de notionele interestaftrek daarmee van 0,7 procent naar 1,5 procent. Kmo’s betalen gemiddeld meer dan 20 procent.

Door een verhoging van de abonnementbelasting moeten alle banken samen in 2014 171 miljoen euro extra ophoesten.

Een verhoging van de accijnzen op tabak brengt 100 miljoen euro in het laatje. De accijnsverhoging op diesel – een ballonnetje van de voorbije weken – komt er niet. Dat is een compensatie voor de volledige afschaffing van de schoolpremie, dat andere ballonnetje. Cdh en Open VLD kunnen zich dankzij het rumoer over die ballonnetjes allebei op de borst kloppen dat ze die maatregelen hebben tegengehouden.  

Om in 2014 te voldoen aan de begrotingsinspanningen van de EU moet de Belgische overheid nog 1 miljard euro vinden. De regering-Di Rupo hoopt dat de andere niveau’s – de regio’s en de gemeenten – een deel van die inspanning zullen leveren.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!