Het begin van de protesten in São Paulo (Foto: Bruno Fernandes)
Nieuws, Politiek, Brazilië, Politiegeweld, Openbaar vervoer, São Paulo, Protesten, Reporters Without Borders (RSF) -

Braziliaanse politie gebruikt excessief geweld tegen demonstranten

Terwijl de ogen van West-Europa nu vooral gericht zijn op de opstanden en gewelddadige confrontaties in Turkije, vinden er zuidelijker, in Brazilië, protesten plaats die beantwoord worden met zo mogelijk nog grover politiegeweld. Het begon allemaal met de prijsverhoging van een ticket voor het openbaar vervoer, en drie dagen later is de stand als volgt: 235 gearresteerden en minstens 55 gewonden, onder wie verschillende journalisten.

vrijdag 14 juni 2013 19:03
Spread the love

Enkele dagen geleden maakte de Braziliaanse overheid bekend dat de prijs van een ticket voor het openbaar vervoer van 3 real (1,06 euro) naar 3,20 real (1,13 euro) wordt verhoogd, vanwege inflatie. Daarop trokken duizenden Brazilianen de straten van São Paulo in om hun onvrede te uiten.

De bussen zitten er vaak bomvol en hebben geen airconditioning, terwijl de temperatuur in het land kan oplopen tot 45 graden Celsius. Daarnaast is de prijsverhoging van de tickets de zoveelste op een rij in de laatste jaren. Een rit met het openbaar vervoer is zeker geen 3,20 real waard, vinden de protesterende Brazilianen.

De protesten zijn nu al vier dagen bezig, en hebben zeker 5.000 Brazilianen op straat gebracht in São Paulo, en nog eens 2.000 in Rio de Janeiro. Op online video’s is te zien hoe de politie met excessief geweld reageert op een in eerste instantie vreedzame betoging.

Buitensporig geweld

Rubber kogels, waterkanonnen en pepperspray: geen middel wordt geschuwd om de demonstranten uiteen te drijven. Dit heeft geleid tot een totaal van tot nu toe 55 (geregistreerde) gewonden, waaronder negen journalisten. 235 mensen werden opgepakt tijdens de confrontaties.

Reporters Without Borders roept de Braziliaanse minister van Mensenrechten, Maria do Rosário, op om het buitensporige geweld dat de afgelopen dagen door de politie is gebruikt te onderzoeken. Volgens Reporters Without Borders is er gericht geweld gebruikt tegen journalisten, en zien zij onterechte aanklachten van ‘vorming van een criminele bende’ tegemoet. Twee journalisten zijn in het oog geschoten met een rubber kogel, zeven werden bestookt met traangas.

Volgens freelance journalist Ivan Seixas zijn de methoden van de militaire politie niets veranderd sinds de donkere jaren van militaire dictatuur (1964-1985), toen deze werd aangesteld om het leger te ondersteunen. De gewelddadige reactie van de politie op de protesten lijkt zijn standpunt te bevestigen.

Druppel

Net als de protesten in Turkije niet enkel om de bouw van een winkelcentrum gingen, weerspiegelen ook deze protesten een dieper liggende onvrede bij het Braziliaanse volk. Brazilië is een sterk opkomende economie, maar met een goede verdeling van de rijkdom wil het nog niet lukken.

Er is veel corruptie, en overheidsgeld gaat niet altijd naar de mensen die het het hardst nodig hebben. Daarnaast is er nog het aankomende WK voetbal in 2014 waar miljarden belastinggeld in gepompt worden, tot ontevredenheid van veel burgers.

De prijsverhoging van tickets voor het openbaar vervoer lijkt dus eerder de druppel die de emmer deed overlopen, en het excessief geweld dat de politie tegen de demonstranten gebruikt, helpt ook niet echt om de gemoederen te sussen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!