Interview, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Brussel, Politie, Brussel, Straatmuzikanten -

”Politie die de wet overtreedt, hoe kan ik dan nog vertrouwen hebben in dit land?”

Gerard is 25 jaar, geboren in Luxemburg, gestudeerd in België en Wales en stage gelopen in het Europees Parlement. Nadat zijn bedrijf voor het stimuleren van meertaligheid, studeren in het buitenland en educatie voor schoolverlaters in Engeland failliet ging, besloot hij zich vast te leggen op muziek maken en dit doet hij het liefst op straat. Maar na een paar maanden in Brussel op straat spelen voelt hij zich niet meer welkom in de hoofdstad.

donderdag 13 juni 2013 16:38
Spread the love

Brussel verliest een uniek straatmuzikant die plezier bracht aan locals en toeristen. Hij vertrekt naar Berlijn, omdat het straatartiesten lastig wordt gemaakt om op een goeie plek te spelen en zijn cd’s illegaal in beslag zijn genomen. Maar niet voordat hij actie heeft ondernomen om de desbetreffende politieagent en desnoods de stad Brussel aan te klagen.

Les règles de jeu

”Sinds 8 maanden speel ik vaak op straat in Brussel. Ik heb jaren piano gespeeld, dus ik hoef niet voor de jury van de stad Brussel te komen. Als je geen diploma hebt in de muziek moet je voor een jury spelen, dit is een van de weinige regels die ik wel goed vind. Als je een vergunning hebt, blijft deze een maand geldig en je mag hem maximaal 3 keer per jaar verlengen. Hoe kan ik leven van muziek maken op straat, als ik maar 4 maanden per jaar mag spelen? Wat moet ik dan de andere 8 maanden doen? Ik kan me dus sowieso niet vestigen hier.”

”Daarnaast zijn de plaatsen waar je mag spelen belachelijk.” Hij drukt zijn vinger bijna door het papier van verontwaardiging. ”Kijk, dit zijn toch geen plekken waar veel toeristen zijn of een doorstroom van mensen is?”

Op het papier staan 12 plekken, waarvan ik na 4 jaar in Brussel wonen, maar de helft ken.”Eigenlijk is Place Agora de enige goeie plek. ”Ik dacht eerst (net als andere straatmuzikanten) dat de plek achter de beurs ook goed was, maar blijkbaar bedoelen ze letterlijk de plek achter de beurs en niet Place St Nicolas.” Deze plek ken ik ook, maar niemand loopt daar vrijwillig dicht langs. Er ligt vaak afval en er staan openbare toiletten.

”En wist je dat het Terkamerenbos er ook bij staat? Dit betekent dus dat iedereen die op een zonnige dag een beetje op zijn gitaar in het park of in het bos zit te spelen, eigenlijk illegaal bezig is.” De laatste grote regel is dat je alleen op even uren mag spelen en dat tot maximum 22uur.

Bedreigd

Gerard is jong en gepassioneerd. Hij speelt de “hang”, een zeldzaam met de hand gemaakt instrument uit Zwitserland. In België spelen maar 10 tot 15 mensen dit instrument. ”Ik zag een straatmuzikant erop spelen in London en was meteen verliefd. Het duurde nog even voordat het gelukt was om één te bemachtigen.”

”Eerst verkocht ik enkel cd’s, waartoe ik dus eigenlijk ook legaal bevoegd was. De politie beval mij hiermee te stoppen, omdat ik volgens hen ook een ‘vergunning voor straathandel’ nodig had. Dus ben ik begonnen met een bordje neer te zetten waar op stond ‘vrije donatie’. Laatst vertelde een agent mij, na honderden andere ondervragingen, dat wanneer ik ze niet zou opbergen ik een boete zou krijgen. Mijn cd’s zijn 80 procent van mijn inkomen, gevolg is dat ik op dit moment ben weggegaan uit Brussel, omdat ik bang was voor deze politieagent.”

Zijn volgende stap was een email sturen naar FPS Economy om te vragen hoe hij een vergunning kon krijgen voor straathandel. Een paar weken later kreeg hij een email terug van Peter Creyf van de FPS Economy. Hij bevestigde dat Gérard zijn cd’s gewoon mag verkopen, zonder dat hij daar een vergunning voor nodig heeft.

Cd’s afgenomen

Gérard is weer teruggegaan naar Brussel en sindsdien heeft hij altijd deze email bij zich. Dit ging goed, tot 2 weken geleden. ”Toen kwam agent S. van Stad Brussel langs en zei dat ik illegaal bezig was. Hij accepteerde de email niet. Hij zei dat dit papier van geen enkele waarde was en het bovendien in het Engels was en de nationale taal van België Frans en Vlaams zijn. Hij vergat het Duits. Dus hij nam mijn 40 cds in beslag en ik moest voorkomen op de 7de juni om me nader te verklaren voor ‘commerce illegal’, dit heb ik uitgesteld, omdat ik de 7de niet kon. Ik ging in debat, maar hij wilde niet luisteren. ”

Gérard belt de volgende dag met meneer Creyf en deze bevestigt wederom dat hij gewoon legaal bezig is. Op de vergunning die je krijgt als je op straat mag spelen, staat namelijk bij puntje nr 5: ‘Respecteer de wet van 25.6.1993 wat betreft straathandel.’

Via Creyf vond Gerard deze wet, waarin staat dat het gewoon legaal is om cd’s te verkopen. Gerard ging naar Smart [1] om aan een jurist ook nog advies te vragen. Hier kreeg hij wederom te horen dat ze 99 procent zeker waren dat het legaal was wat hij deed. Dus hij besluit om de stap te wagen en naar agent S. te gaan om hem hierop te wijzen en zijn cd’s terug te vragen.

”De secretaresse van agent S. klopte op de deur en toen hij hoorde dat ik het was, reageerde hij alleen met ‘Als hij nu niet verdwijnt, gooi ik hem voor 12 uur in de cel.’ Ik stond perplex, dit is puur misbruik van macht en het niet goed uitvoeren van de wet!”

Toekomst

”Ik denk dat we nodig moeten nadenken over de opleiding van politieagenten. Ik ben in die paar maanden honderden keren ondervraagd over mijn cd’s, terwijl de agenten niet eens de bevoegdheid hebben om er naar te vragen. Op dit moment ben ik op zoek naar een advocaat en medeartiesten die dit ook is overkomen. Ik wil een financiële compensatie vragen aan de politie of stad Brussel. Het heeft me veel stress opgeleverd en ik ben behandeld als een crimineel. Het liefst zou ik ook zien dat inspecteur P.S. wordt ontslagen.

Wat doe je in de privé sector als iemand incompetent is? Dan ontsla je hem of haar, in de publieke sector zou dit hetzelfde moeten zijn. We zijn de hoofdstad van Europa, wij moeten een voorbeeld zijn. Op dit moment doen we het tegenovergestelde. Ik heb ook een email gestuurd naar burgemeester Thielemans om erover te praten, maar hier heb ik nog geen reactie op gekregen.

Ik verdien hier vrij goed mee en zou graag belasting willen betalen in België, maar door incompetente politie en slechte uitvoering van de wetten vertrek ik naar Berlijn en ik ben blij dat ik daar mijn belasting ga betalen. Ik vind het wel jammer dat ik Brussel ga verlaten, want ik hou van deze stad.

Je kan Gérard Spencer emailen als je:

een medeartiest bent of iemand weet die iets soortgelijks is overkomen.

een advocaat weet of bent.

een concert wil boeken.

g.spencer1987@hotmail.com

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!