foto Suleiman Mbatiah/IPS
Nieuws, Afrika, Milieu, Samenleving, Politiek, Kenia, Rozen, Giftig, Onderbetaling, Snijbloemsector -

Snijbloemsector in Kenia geen rozengeur en maneschijn

Achter de export van kwaliteitsvolle rozen uit Kenia schuilen soms praktijken van uitbuiting van arbeiders. Ook op het vlak van gezondheidsvoorschriften laat de sector het vaak afweten.

maandag 10 juni 2013 14:54
Spread the love

Catherine Mumbi weet hoe moeilijk het is om te werken in de Keniaanse bloemenindustrie. Ze kreeg haar ontslag nadat ze ziekteverlof had genomen om te herstellen van een leveraandoening.

“Toen ik genezen was en opnieuw aan de slag wilde gaan, zei mijn overste dat ik seks met hem moest hebben als ik m’n job wilde houden”, zegt Mumbi. “Ik weigerde. De volgende morgen werd er op mijn deur geklopt en kreeg ik een ontslagbrief overhandigd. Sinds die dag ben ik werkloos en afhankelijk van de generositeit van weldoeners.”

Er bestaat een kans dat Mumbi’s ziekte te wijten is aan haar baan in de bloemenkwekerij.

Giftige producten

We bevinden ons in Naivasha ten noordwesten van Nairobi. In de serre van acht bij zestig meter is het stil, op de blaffende bevelen van de opzichter na. Er wordt gesnoeid en geplukt, en de hopen vers geoogste rozen stapelen zich hoog op.

Ook de geur van de pas gespoten chemicaliën doen de werknemers niet opkijken. Volgens Charles Kasuku, een sociaal werker die de werkomstandigheden in de Keniaanse bloemensector controleert, zitten die producten soms in flesjes waarvan de labels overplakt zijn, zodat het niet meteen duidelijk is dat ze een giftige inhoud bevatten.

Zo geldt er al sinds 1998 een uitdoofscenario voor het gebruik van het giftige methylbromide. Maar er zijn bewijzen dat het gas nog steeds op grote schaal gebruikt wordt.

“Dit verklaart waarom er incidenten gemeld worden van patiënten met vreemde aandoeningen in de ziekenhuizen in de buurt van bloemenkwekerijen”, zegt Kasaku. “Onlangs was er een overlijden van een werknemer uit de bloemensector, volgens de dokters te wijten aan chemische complicaties.”

Mensenrechtenschendingen

Deskundigen van het Keniaans Medisch Onderzoeksinstituut (KEMRI) zeggen dat de meest voorkomende ziekten door blootstelling aan chemische stoffen, aandoeningen aan de lever, ademhalingsstoornissen, vruchtbaarheidsproblemen en kanker zijn.

“De echte gezondheidsproblemen duiken vaak pas jaren na de blootstelling aan die producten op”, zegt arts Mohamed Karama van KEMRI. “Mensen zouden geen uren aan een stuk in die serres mogen werken.”

De mensenrechtenschendingen in de Keniaanse bloemensector zijn al langer bekend. Gemiddeld worden de werknemers 47 dollar (35 euro) per maand betaald, ver beneden de 118 dollar (89 euro) die de Keniaanse grondwet aanbeveelt voor losse arbeiders.

Een rapport van Workers Right Watch, een werknemersvereniging in Kenia, stelt dat 60 procent van de vrouwelijke arbeiders in de bloemensector te maken hebben met ongewenste intimiteiten.

Bloementeelt is lucratief voor Kenia. De industrie is goed voor een miljard dollar per jaar.

In een reactie laat Beatrice Kituyu van het ministerie van Arbeid weten dat “Kenia op schema zit wat betreft de implementatie van de voorschriften die de conventie van de Internationale Arbeidsorganisatie oplegt. Al de inspanningen die reeds gedaan zijn, kunnen nagegaan worden op onze website”, voegt ze daaraan toe.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!