Wellicht de meest iconische foto van de Turkse protesten.
Nieuws, Europa, Politiek -

Na vijf dagen van Turks protest weten we eindelijk wie actievoerders (niet) zijn

Aan de protestacties in Turkije komt voorlopig geen einde. Donderdag keert Erdogan terug na een bezoek aan Marokko. Gaat hij nog wat meer olie op het vuur gooien? Een onderzoek van de Bilgi Universiteit leert ondertussen ook wie de betogers zijn en wat hen drijft. "Dat dit protest het werk is van de oppositiepartijen klopt alvast niet", zegt onderzoeker Orhan A??rda? (Universiteit Gent).

woensdag 5 juni 2013 16:02
Spread the love

Ook in de vijfde nacht van protesten in Turkije gebruikte de Turkse politie traangas tegen betogers in Istanboel. Op het Taksim-plein waar de betogingen begonnen stroomden weer veel mensen samen. Ook in de steden Ankara en Izmir werd opnieuw betoogd. 

In Izmir werden 25 mensen opgepakt omdat ze “misleidende informatie” zouden hebben getweet. Twitter werd een veelgebruikte bron van informatie nadat de Turkse tv-zenders het lieten afweten. De Turkse zender NTV heeft zich daar al voor verontschuldigd. 

De linkse vakbond Kesk (240.000 leden) begon dinsdag aan een tweedaagse staking. Woensdag krijgen ze de steun van de vakbond Disk. De conservatieve vakbonden zoals Turk-Is (2,5 miljoen leden) roeren zich voorlopig niet. 

De Turkse Unie van artsen gaf enkele cijfers vrij over het aantal gewonden. In totaal moesten 4177 mensen in 12 verschillende steden verzorgd worden. 43 van hen zijn er erg aan toe. Twee mensen verloren het leven. 

Verzoenend

Premier Erdogan die de voorbije dagen heel wat olie op het vuur gooide, is op bezoek in Marokko. Dat gaf aan andere politieke leiders de kans om een ander geluid te laten horen.

Vice-premier Bülent Arinç verontschuldigde zich voor het politiegeweld van de voorbije week. Hij noemde het oorspronkelijke verzet tegen de bouwplannen op en rond het Gezi-park ook legitiem. Hij riep tegelijk op om de betogingen stop te zetten aangezien ze worden gegijzeld door “terroristische elementen”. 

Ook de Turkse president Abdullah Gül had eerder al verzoenende taal gesproken. Hij zou wel eens de tegenkandidaat van Erdogan kunnen zijn in de presidentsverkiezingen van volgend jaar. 

Wellicht komt er woensdag ook een ontmoeting tussen Arinç en vertegenwoordigers van de betogers. Volgens de BBC vragen de betogers onder meer een einde van de afbraak van het park, een verbod op het gebruik van traangas, de vrijlating van gearresteerde betogers en het ontslag van enkele hooggeplaatste officieren bij de politie. 

Wie zijn de betogers

Ondertussen woeden tussen voor- en tegenstanders van de protesten hevige discussies over wie de betogers zijn. Onderzoekers van de  Bilgi Universiteit ondervroegen drieduizend mensen die deelnamen aan de protestacties op het Taksim-plein.

63,6 procent van de betogers is jonger dan 30. Maar de opvallendste vaststelling is wellicht dat meer dan de helft van hen nooit eerder deelnam aan een actie en dat 70 procent van de actievoerders zich niet verbonden voelt met een politieke partij.

“Erdogan blijft herhalen: dit is het werk van de oppositie. Maar dat blijkt dus niet te kloppen”, zegt de Gentse socioloog en onderzoeker Orhan A??rda?. “37 procent van de betogers wil zelfs een nieuwe oppositiepartij.”

“Uit dit onderzoek kan je ook besluiten dat het gaat om vrijheid. Meer dan 90 procent van de respondenten namen deel aan het protest wegens de autoritaire stijl van premier Erdogan en – paradoxaal genoeg – ook tegen het politiegeweld”, aldus Orhan A??rda?.  

De voorbije dagen leerden alleszins dat Turkije een enorm gepolariseerd land is. Donderdag keert Erdogan terug na zijn bezoek aan Marokko. “Als hij zijn excuses niet aanbiedt voor het politiegeweld en als hij blijft polariseren, dan weet ik niet hoe dit gaat eindigen”, zegt  Orhan A??rda?. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!