(foto: Simão Nogueira)

Braziliaanse politie doodt Indiaan bij protest over landrechten

zondag 2 juni 2013 10:00
Spread the love

Een indiaan van de Terenastam werd in de ochtend van 30 mei met een vuurwapen gedood bij een confrontatie met de Braziliaanse militaire politie. De troepen hadden de opdracht om een groep indianen te verdrijven van een terrein van een grootgrond landbouwbedrijf in Mato Grosso do Sul, in het zuiden van Brazilië. Sinds 15 mei bezetten de indianen dit gebied dat hen in 2011 werd toegekend als indiaanse bodem, met de bedoeling hun grond terug te eisen bij de landbouwmagnaat.

Nog in afwachting van een officieel ontruimingsbevel van het gerecht, werden de indianen om 6 uur ‘s ochtends verrast door 50 militaire agenten. De indianen boden verzet en het kwam tot een confrontatie. De aanwezige pers werd verhinderd om beelden te maken. De indiaan Oziel Gabriel, 35, werd door een kogel geraakt in de maag en de lever en overleed ter plaatse. Een andere indiaan werd aangereden door een voertuig van de politie. Nog twee anderen raakten gewond.

Op verschillende plaatsen in Brazilië zijn conflicten aan de gang tussen indianen en land- en mijnbouwbedrijven.

(bronnen: Campo Grande News, Sidrolândia News, Globo, UOL)

take down
the paywall
steun ons nu!