(foto Greenpeace/Eric De Mildt)
Nieuws, Economie, Milieu, Politiek, België, Greenpeace, SP.A, Doel, Kernenergie, Di Rupo, Eloi Glorieux, Open VLD, Debat kernenergie, Tihange, FANC -

Kerncentrales open ondanks barsten, veiligheid geen prioriteit voor regering

De regering-Di Rupo schuift elke verantwoordelijkheid van zich af door blindelings adviesorgaan Fanc te volgen. In plaats van de bevolking te beschermen, laat ze Doel 3 en Tihange 2 heropstarten zonder adequate noodplanning. Greenpeace dagvaardt de regering wegens ‘schuldig verzuim’.

woensdag 22 mei 2013 10:52
Spread the love

Nuclaire industrie regeert dit land

In een persbericht reageert Greenpeace op de regeringsbeslissing. Voor deze organisatie is het weer eens duidelijk: niet de regering, maar de nucleaire industrie regeert dit land. Onder druk van de nucleaire lobby kiest de regering opnieuw voor een voorbijgestreefd energiesysteem.

“Bovendien schuift ze elke verantwoordelijkheid van zich af door blindelings het advies van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) te volgen. Dit doet ze terwijl er geen enkele eensgezindheid is onder de experten en het rapport van het Fanc zelf gebaseerd is op veronderstellingen.” ?  ?

Tweede dagvaarding??

Op 5 april jl. liet Greenpeace de regering reeds in gebreke stellen wegens het uitblijven van degelijke nucleaire noodplannen. Gezien de immense impact van een ernstige kernramp in een dichtbevolkt land als België en het ontbreken van adequate nucleaire noodplanning, moet het risico op een kernramp herleid worden tot nul. De regering doet met deze beslissing tot herstarten van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 net het omgekeerde.

Daarom laat Greenpeace de regering nogmaals dagvaarden, nu wegens schuldig verzuim. ??“De regering heeft de taak om de bevolking te beschermen, maar laat al jaren na om degelijke nucleaire rampenplannen op te stellen”, zegt Eloi Glorieux, woordvoerder van Greenpeace. “In plaats van deze grove nalatigheid recht te zetten, kiest ze ervoor om twee gebrekkige kernreactoren opnieuw te starten. Hierdoor wordt de kans op een kernramp alleen maar groter.”

‘Micro’scheurtjes van 2,4 cm?

Het gaat niet zomaar over een handvol microscopische scheurtjes, maar over meer dan 8000 scheurtjes in Doel 3 en meer dan 2000 in Tihange 2. Er bestaat geen enkele zekerheid over de precieze oorsprong van die scheurtjes, enkel gissingen en veronderstellingen.

Men spreekt van microscheurtjes, maar sommige zijn tot 2,4 cm lang. Dit overstijgt ruim het micro-niveau. Een reactordrukvat is een cruciaal onderdeel van een kernreactor, wiens falen tot een worst case scenario kan leiden.??

PS en SP.A, CDH en CD&V, MR en Open VLD – tonen met dit dossier waar hun prioriteiten liggen: niet bij de veiligheid van de bevolking

Verschillende experten en controle-agentschappen plaatsten de laatste tijd nochtans grote vraagtekens bij de veiligheid van Doel 3 en Tihange 2, onder wie ex-Fanc directeur Willy De Roovere, de Franse nucleaire waakhond ASN en Dieter Majer, het gewezen hoofd van het Duitse nucleair controleagentschap.

Definitieve sluiting is enige optie

Wanneer verschillende expertenteams en onafhankelijke wetenschappers na bijna een jaar onderzoek, studies en bijkomende testen het nog steeds niet eens zijn over de veiligheid van deze reactoren, dan moet de regering elk risico uitsluiten en Doel 3 en Tihange 2 definitief sluiten.

Dat doet de regering di Rupo niet. Alle partijen van de federale meerderheid – PS en SP.A, CDH en CD&V, MR en Open VLD – tonen daarmee waar hun prioriteiten liggen: niet bij de veiligheid van de bevolking.

take down
the paywall
steun ons nu!