Brussels Underground is crème de la crème
Nieuws, Cultuur, Brussel, Lokaal, Recensie, Roemenië, Roma, Brussel, Brussels Underground, Metromuzikanten -

Brussels Underground is crème de la crème

Soms kom je ze weleens tegen in de Brusselse metro: steengoede Roemeense muzikanten die met een cimbaal de Roma-muziek door de stations laten klinken. Voor de fans van deze mannen en deze muziekstijl is er goed nieuws: ze hebben een cd gemaakt onder de naam Brussels Underground. En die is wel heel erg aangenaam om naar te luisteren.

maandag 29 april 2013 14:15
Spread the love

Traditionele muziek hoeft helemaal niet saai te zijn. Zeker niet als het gaat om Roma-muziek. Hoe traditioneel deze ook mag zijn, vervelen doet het nooit. Zo ook niet op de cd ‘romanian gypsy music’ van het elfkoppig Roma-collectief Brussels Underground.

Zoals de pendelende Brusselaars van deze mannen gewoon zijn, geven met name de cimbaal en de klarinet hun traditionele muziek een opzwepend karakter. Accordeon, saxofoon en contrabas zorgen ervoor dat je vanzelf gaat bewegen op deze muziek. Zelfs op hun meest melancholische nummers. De zang, die enkele liedjes begeleidt, maakt het geheel compleet.

Het is muziek die aangenaam is om naar te luisteren. Altijd en overal. Vreugde en melancholie, en alles wat daar tussen zit, gaan hand in hand bij dit gezelschap. Al jarenlang trakteren zij de gebruikers van de metro en bezoekers van de markten in Brussel op hun muziek.

Eigenlijk brengen die elf mannen met hun cd een heel ander beeld over Roma dan de negatieve berichtgeving door sommige media. Brussels Underground is namelijk een verhaal van eerlijke en hardwerkende mannen die hun traditionele muziek, misschien wel het belangrijkste exportproduct van Roma-gemeenschappen, willen laten voortleven in de hoofdstad van Europa.

Wat dat betreft niks dan lof over deze cd. Het enige minpunt is dat deze niet gemakkelijk verkrijgbaar is. Toch benieuwd naar meer? Zoek deze muzikanten op in de Brusselse metro of markten of ga naar Muziekpublique in Matongé!

Brussels Underground bestaat uit Costel Ursulets (cimbaal), Relu Merisan (simbaal), Marian Raducan (accordeon), Aurel Budesteanu (accordeon en zang), Sandu Adrian (accordeon), Stefan Martin (contrabas), Romica Maxim (saxofoon), Constantin Faure ‘Bandaric’ (saxofoon), Costel Dinca (klarinet), Marianos Petrache (zang) en Stelian Carutsa (accordeon).  

‘Romanian gypsy music’ is verkrijgbaar op volgende plaatsen: door de week in het Centraal Station, in de metrostations Merode, Schuman, Ribeaucourt en nog verder op het Agoraplein en de Gulden Vlieslaan op de zonnige namiddagen; op zondagmorgen op het Vossenplein, Dumontplein of metrostation Stokkel; en tijdens kantorenuren bij Muziekpublique in het Théâtre Molière in de Galerie Porte de Namur in Matongé.

take down
the paywall
steun ons nu!