WHO: gevaar luchtvervuiling voor volksgezondheid wereldwijd onderschat
Nieuws, Wereld, Milieu, Samenleving, WHO, IPS, Volksgezondheid, Luchtvervuiling -

WHO: gevaar luchtvervuiling voor volksgezondheid wereldwijd onderschat

Luchtvervuiling vormt wereldwijd een veel grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan tot nog toe werd aangenomen. Vervuiling eist jaarlijks meer doden dan aids of malaria, volgens de Wereldgezondheisorganisatie WHO.

woensdag 10 april 2013 16:42
Spread the love

“Luchtvervuiling is een van de grootste problemen voor de volksgezondheid aan het worden waar we nu mee geconfronteerd worden”, zei Maria Neira, directeur Volksgezondheid en Milieu van de WHO op een bijeenkomst van de Climate and Clean Air Coalition. “Uit de nieuwste schattingen blijkt dat elk jaar 3,5 miljoen mensen vroeger sterven door luchtvervuiling binnenshuis, en nog eens 3,3 miljoen mensen door vervuiling buitenshuis.”

De vervuiling binnenskamers is nu al een van de belangrijkste doodsoorzaken in Azië en Afrika. In arme landen is die vooral afkomstig van inefficiënte kookfornuizen. Die stoten koolstofmonoxide en andere stoffen uit tot niveaus honderd maal boven de drempel die de WHO veilig acht.

Actie

De Climate and Clean Air Coalition, een coalitie van regeringen en organisaties zoals de WHO en het VN-milieuprogramma UNEP, roept regeringen wereldwijd op om de vervuiling zo snel mogelijk te stoppen. Dat is mogelijk met de bestaande technologieën en nationaal beleid, zegt ze.

Zo zijn er verdere ingrepen nodig om de uitstoot door transport aan banden te leggen. Uit een eerdere studie van de Wereldbank bleek al dat de combinatie van schonere voertuigen en brandstof met lager zwavelgehalte jaarlijks voor 4 miljard euro gezondheidskosten kan uitsparen in Afrika ten zuiden van de Sahara alleen al.

take down
the paywall
steun ons nu!