2
Nieuws, Economie, Samenleving, Politiek, België, ABVV, Loonkloof, Brussel, Zij-kant, Equal Pay Day 2013, Deeltijds werken -

Equal Pay Day 2013 in Brussel

Op 20 maart is het weer Equal Pay Day, de dag tot wanneer vrouwen moeten doorwerken om evenveel te verdienen als mannen in één jaar. Het thema van deze negende editie is deeltijds werken. In Brussel trokken ABVV en Zij-kant de straat op met acties. Want “Voltijds werken is een recht”, stelt Vroni Lemaire, coördinator bij ABVV Brussel.

woensdag 20 maart 2013 17:29
Spread the love

In heel Vlaanderen werden duizenden flyers uitgedeeld om de loonkloof aan te klagen. Deze campagne is nog steeds nodig, zo blijkt ook uit recente cijfers. Want vrouwen verdienen anno 2013 nog altijd 22 procent minder dan mannen, ze moeten met andere woorden bijna drie maanden langer werken om hetzelfde loon te verdienen als mannen in één jaar tijd.

Focus ligt op deeltijds werk

Een groot deel van de loonkloof kan worden verklaard door de ongelijke verdeling van deeltijds werk. Ongeveer 44 procent van de vrouwen werkt deeltijds tegenover 9 procent van de mannen  

“Nochtans gebeurt deeltijds werken niet altijd vrijwillig”, verklaart Evi Geypen, stafmedewerker van de progressieve vrouwenbeweging Zij-kant. “De meeste vrouwen die deeltijds werken doen dat omdat er geen opvang is voor de kinderen. Veel mensen vergeten ook dat vrouwen vaak gewoon geen voltijdse job vinden.”

Vroni Lemaire bevestigt dat: “In sommige jobs, zoals in de schoonmaaksector, kledingwinkels en supermarkten is een deeltijdse job de enige optie. Zo wordt het een privilege om voltijds te kunnen werken terwijl voltijds werken een recht zou moeten zijn.”

Gevolgen van deeltijds werken

Deeltijds werken heeft gevolgen voor het loon, sociale rechten en het latere pensioen en daar wil de campagne mensen bewust van maken. Evi Geypen: “Doordat vrouwen meer deeltijds werken zijn ze sneller financieel afhankelijk en bouwen ze minder sociale rechten op. Dat zien we nu ook bij de mensen die nu met pensioen gaan. Die generatie vrouwen werd geacht om een bepaalde periode thuis te blijven om voor de kinderen te zorgen. Daardoor bedraagt de pensioenkloof nu 23 procent. Maar er is verandering op komst, ook al gaat dat heel langzaam. ”

Herverdeling van taken

De campagne van Equal Pay day roept onder het motto Extreme Housekeeping, sometimes a man gotta do what a woman usually does’, op tot een betere verdeling van de taken. Concreet betekent dat: meer zorgende mannen die helpen in het huishouden en minder vrouwen die deeltijds werken. Zo zijn job en privéleven beter in evenwicht.

take down
the paywall
steun ons nu!