Het nieuwe project van Wim Tellier is ook een ecologische boodschap waarmee hij de broosheid van de aarde wil tonen. © John Moussiaux
Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Schelde, Wim Tellier, Kunstinstallatie, We Drift, Landschappen -

‘We Drift’ wordt grootste kunstinstallatie ooit op de Schelde

ANTWERPEN - Op zondag 2 juni 2013 presenteert fotograaf en kunstenaar, Wim Tellier, de grootste kunstinstallatie ooit op de Schelde. Het megaproject 'We Drift' bestaat uit 1.000 vlotten waarop telkens een foto van een persoon wordt gemonteerd in de vorm van een landschapsfoto.

woensdag 6 maart 2013 16:30
Spread the love

De vlotten worden ter hoogte van het Sint-Annastrand gelanceerd en dobberen dan met de stroom mee landinwaarts om met de getijdenstroming terug te keren naar het vertrekpunt. De eenmalige kunstinstallatie zal een totale oppervlakte innemen van 1 miljoen m² en wordt de eerste kunstexpo die wordt uitgevoerd door het aanwenden van natuurlijke krachten.

Kwetsbaarheid

Wim Tellier reisde de afgelopen 2,5 jaar met twee medewerkers de wereld rond om, in harmonie met de natuur, een artistieke weerspiegeling te creëren van onze planeet. Met een ‘kite’ en een portie doorzettingsvermogen werden bijzondere landschappen gefotografeerd en uit de vertrouwde omgeving gerukt.

In zowat elk landschap integreerde hij een enorme rode pleister, die symbool staat voor de kwetsbaarheid van onze planeet, maar die tegelijkertijd de schoonheid ervan benadrukt. De pleister geeft alzo een extra dimensie aan het gefotografeerde landschap.

Fotocollages

Met dit nieuwe project lanceert Wim Tellier een gedurfde en originele installatie waarmee hij op zijn eigen interpellerende manier de broosheid van onze leefomgeving, maar vooral die van de aarde en haar bewoners voor een groot publiek visualiseert.

Voor ‘We Drift’ maakte Tellier opnieuw gebruik van wat inmiddels zijn handelsmerk is geworden, namelijk het maken van enorme baanbrekende fotocollages die ons confronteren met onze nietigheid.

Zeven jaar geleden lanceerde hij dat concept voor de eerste keer door een 600 m² grote foto van zijn pasgeboren zoon Yenno te integreren in verschillende wereldsteden, van de Antwerpse Gedempte Zuiderdokken tot onder meer de Santa Monica Pier van Los Angeles.

Antarctica

Na zijn indrukwekkend project ‘7.7 – Antarctica’, de eerste kunstinstallatie ooit op het continent, waar hij 6 foto’s van 800 m² op een oppervlakte van 30.000 m² sneeuw en ijs plaatste, deed Tellier research voor zijn volgend project. Hij kwam tot de conclusie dat al de grote kunstinstallaties die tot heden werden gecreëerd steeds statisch waren.

“Christo bijvoorbeeld”, zegt Tellier, “verwierf wereldfaam door grote gebouwen en landschappen in te pakken, maar niemand was ooit op de idee gekomen om de beweging van het landschap mee in een kunstwerk te integreren.”

Logistiek

En zo ontstond het project ‘We Drift’ waarmee hij een installatie ontwierp die dynamisch is. Een wereldprimeur die op zondag 2 juni 2013 in Antwerpen zal worden uitgevoerd. De installatie zal te bekijken zijn vanuit de lucht, maar ook vanaf de wandelterrassen en de daaronder liggende kades.

De logistieke uitdaging van dit project is enorm. Tellier kreeg de steun van de stad Antwerpen en de federale overheden. De financiële middelen komen vooral van ondernemers en kunstverzamelaars. Voor de uitvoering van de kunstinstallatie van 1000 vlotten worden maar liefst 250 medewerkers gemobiliseerd en zijn er 150 zodiacs en 10 motorboten nodig.

In de totale constructie zit maar liefst 50 kilometer touw verwerkt en voor de constructie van de vlotten is een totaal van 20 kilometer buizen nodig. Na 2 juni volgen er een reeks exposities over het project waarna al het gebruikte materiaal wordt gerecycleerd.

Canvas

Voor wie er die dag niet kan bij zijn maakt het productiehuis Sultan Suchi, in opdracht van de VRT, een tweedelige documentaire die in de zomer op Canvas wordt uitgezonden.

De installatie kan gratis worden bijgewoond op zondag 2 juni 2013 van 10 tot 15 uur vanop de beide Scheldeoevers in Antwerpen.

take down
the paywall
steun ons nu!