Beeld: Andres Musta
Nieuws, Wereld, Samenleving, Geweld tegen vrouwen, One Billion Rising -

One Billion Rising doet de wereld dansen

One Billion Rising wil op 14 februari één miljard mensen laten dansen tegen het wijdverspreide geweld tegen vrouwen; een op de drie vrouwen wordt in haar leven verkracht of mishandeld. Een afschuwelijk cijfer waar donderdag in maar liefst 202 landen tegen wordt gedanst en geprotesteerd. "One Billion Rising zal eruit zien als een revolutie", zegt initiatiefneemster Eve Ensler.

donderdag 14 februari 2013 17:32
Spread the love

De campagne van One Billion Rising wordt gedragen door een wereldwijd netwerk van activisten en maakt vooral gebruik van sociale media om actie te genereren. Vele acties zijn zelfs live te volgen op de website van One Billion Rising. Ook The Guardian heeft een blog waarop alle nieuws over het evenement live te volgen is.

Misschien wel de belangrijkste actie is ‘Rise New York‘, het One Billion Rising-event in de Hammerstein Balzaal in Manhattan. In deze zaal trad Eve Ensler in 1996 voor het eerst op met De Vaginamonologen en lanceerde ze V-Day, een actiedag tegen het wereldwijde geweld tegen vrouwen en meisjes.

De V staat voor Victory, Valentine en Vagina. Om het vijftienjarige bestaan van V-day te vieren zette Ensler One Billion Rising op touw, haar meest ambitieuze campagne ooit.

Op 14 februari om 20 uur (Amerikaanse tijd) zal de originele cast in de Hammerstein Balzaal ‘Break The Chain’ brengen, de officiële soundtrack van het One Billion Rising. Enkele bestuursleden van V-Day zoals Rosario Dawson and Donna Karan zullen aanwezig zijn, en er zijn optredens van onder andere Glenn Close en Maya Azucena.

Eve Ensler zelf blijft tijdens One Billion Rising in de Democratische Republiek Congo waar ze zal dansen met mannen en vrouwen van de City of Joy, een centrum voor overlevenden van gendergerelateerd geweld in Bukavu. Ze zal ook op de BBC praten over haar ervaringen.

Wereldwijde acties

In 202 landen zijn er campagnes gestart voor One Billion Rising door verschillende NGO’s en organisaties. Die vullen hun acties in zoals ze dat zelf willen met een eigen choreografie of andere muziek. In elk land worden er ook andere prioriteiten gesteld.

Zo wil men in Congo vooral een halt toeroepen aan het grootschalige seksuele geweld waar Congolese vrouwen mee geconfronteerd worden. Verkrachting wordt er niet alleen gebruikt als oorlogswapen, maar is ondertussen een deel van de cultuur geworden.

Idem in India waar aan de kar wordt getrokken door de minister van Vrouwenrechten. Naast protestmarsen wordt in India een symbolische begrafenis van het patriarchaat en de vrouwenhaat georganiseerd in Guargon.

Anoushka Shankar, dochter van de legendarische sitarspeler Ravi Shankar steunt de campagne en verklaarde in een videoboodschap dat ze zelf als kind seksueel is misbruikt door een vriend van haar familie.

In Caïro, de hoofdstad van Egypte, waar deze maand nog 25 vrouwen werden aangerand tijdens protesten, verzamelden zich 600 Egyptenaren om te zingen en te dansen in The Swiss Club. Vrouwenrechtenschendingen zijn een groot probleem in Egypte.

Volgens het Egyptische centrum voor Vrouwenrechten wordt minstens 80 procent van de Egyptische vrouwen slachtoffer van seksueel geweld en wordt tot 90 procent van de Egyptische vrouwen besneden.

Europa

In Europa was er onder andere donderdagmorgen in Londen een flashmob waarbij 109 ballonnen werden losgelaten op Parliament Square. Deze actie was een hommage aan de 109 vrouwen die vorig jaar werden vermoord in het Verenigd Koninkrijk.

In België zijn er in verschillende grote steden acties gelanceerd zoals in Antwerpen, Gent, Leuven, Brussel, Doornik en Namen. De grootste Belgische actie vindt donderdagavond plaats van 17.30 uur tot 18.30 uur in Brussel.

Daar heeft de Europese Vrouwenlobby een flashmob gepland op het Muntplein. Daarna kan nog deelgenomen worden aan een actie van Hollaback Brussel die om 18.30 uur start aan de Beurs.

Niet alleen nationale maar ook verschillende internationale organisaties laten van zich horen. Zo was er op 29 januari al een flashmob in het Europees Parlement waar verschillende parlementsleden samen met Eve Ensler en onder leiding van de Belgische Isabelle Durant (Ecolo) een dansje opvoerden voor de goede zaak.

Als het Europees Parlement meedoet kunnen ook andere Europese instellingen niet achterblijven. Zowel Europees president Herman Van Rompuy als Viviane Reding, de vice-president van de Europese Commissie, spraken videoboodschappen in waarin ze hun steun betuigden. Ook de Verenigde Naties lieten van zich horen en schaarden zich achter de campagne.

take down
the paywall
steun ons nu!