Nieuws, Cultuur, Recensie, Cd-recensie, Mountains -

LuisterPost: Mountains ‘Centralia’

Sneeuwmuziek. Het lijkt alsof het Amerikaanse duo Mountains niet per toeval ‘Centralia’ nu uitbrengt. Instrumentale droommuziek opgebouwd uit laagjes, gevonden geluiden en de tegenstelling tussen pure akoestische muziek en zuivere elektronica.

zondag 20 januari 2013 23:23
Spread the love

Koen Holtkamp en Brendon Anderegg maken al sinds 2005 samen muziek als Mountains. Daarnaast zijn de heren ook solo actief. We herinneren ons recent nog een prachtige remix door Holtkamp op de N°1 Remixes-plaat van Christina Vantzou en ook zijn Early Astral-samenwerking met Chris Forsyth van vorig jaar. Oorspronkelijk was Mountains zelfs louter de live-uitlaatklep voor hun beider solo-avonturen, maar daarna besloten ze ook samen de studio in te kruipen met een stel fijne, instrumentale platen tot gevolg.

Rusteloos

De muziek van Mountains kenmerkt zich door een rusteloze zoektocht naar deels intimistische en deels uitdagende geluidslandschappen. Zevende gezamenlijk werkstuk Centralia is daarbij zonder twijfel hun sterkste plaat tot nu toe. De dubbel-LP bulkt van de geraffineerde composities die duidelijk met heel veel zorg voor detail in elkaar gezet zijn. Het fijne daarbij is dat de heren het element van de improvisatie en veldopnamen ook in het eindresultaat aardig intact laten.

Sluw

Ook al is de muziek vaak liefelijk en pastoraal (door het gebruik van de akoestische gitaar op diverse tracks, luister maar naar ‘Identical Ship’, toch steekt er tegelijk in tracks als ‘Propeller’ een zekere compositorische sluwheid, die herinnert aan het kaliber van Steve Reich. Meteen is daar ook de dualiteit van de akoestische gitaar en cello tegenover heldere elektronica die deze plaat haar unieke karakter bezorgt.

Hier dus geen nadruk op akoestische instrumenten die elektronisch bewerkt werden, maar een uitbuiten van de polariteit. Iets wat ook in de verscheidenheid van nummers als ‘Sand’ en ‘Tilt’ weer te vinden is. Dit is muziek die niet alleen bij (sneeuw)vlagen heel mooi is, maar ook daarnaast blijft intrigeren omdat ze het ongrijpbare hoorbaar maakt. Als ze een kleur had, dan was ze wit.

Koen De Meester

Centralia is nu uit op Thrill Jockey

Beluister hier de complete plaat: http://pitchfork.com/advance/5-centralia/

take down
the paywall
steun ons nu!