Nigel Williams vreest dat Genk en Limburg hetzelfde lot te wachten staat als Groot-Brittannië tijdens het bewind van Thatcher. (foto: Oliver Nimet)
Nieuws, Samenleving, Lokaal, Stampmedia, Genk, Wim Dries, Benefietconcert, Genk, Nigel Williams, Stakerspost, Ford Genk, Gaby Colenbunders -

Nigel Williams vreest marginalisatie van Genk

GENK - Op zaterdag 5 januari werd in Rondpunt 26 in Genk een benefietconcert ten voordele van de stakersposten van Ford Genk georganiseerd. Zowel komiek Nigels Williams als vakbondsman Gaby Colenbunders (ACV) gaven er een angstig toekomstbeeld dat burgemeester Wim Dries (CD&V) trachtte te nuanceren.

vrijdag 11 januari 2013 17:55
Spread the love

Phoenix Events vzw geeft de kans aan jong talent om zich op een podium te ontwikkelen. Maar deze keer werd op korte tijd het benefietconcert ‘Music of the Future’ georganiseerd met ronkende namen als Nigels Williams, Koyle, Don Luca and Friends en Shades of Grey. De organisatie schatte de opkomst op ongeveer 1.100 bezoekers wat de verwachtingen sterk overtrof.

De vooropgestelde 5.000 euro werd dan ook ruimschoots gehaald. Met dit geld wil de vzw de arbeiders die in weer en wind aan de stakersposten van Ford Genk staan, ondersteunen door het aankopen van tenten, het voorzien van verwarmingselementen en het aanschaffen van hout om het vuur brandend te houden.

Klasse te veel

Stand-upcomedian Nigel Williams riep met zijn typerende krasse taal op tot solidariteit. Tijdens zijn show sprak hij een kind van een Ford-arbeider aan. “Je moet trots zijn op je papa”, zei hij. “Hij krijgt geen bedrijfswagen. Hij maakt er een!”

Williams stelt dat de situatie in Europa vandaag slecht is. Wat arbeiders met hun handen doen, kan veel goedkoper gedaan worden in India en andere lageloonlanden. Bovendien bestaat er een toplaag, een groep machthebbers die de touwtjes in handen heeft.

Volgens Williams is er voor deze toplaag een klasse te veel in onze huidige samenleving. Die onderklasse wordt in woonwijken gestoken, krijgt games toegestopt waarmee ze zich kunnen bezighouden.

Nigel Williams vreest dat Genk en Limburg hetzelfde lot te wachten staat als Groot-Brittannië tijdens het bewind van premier Margaret Thatcher. Na de sluiting van de mijnen in 1984 werd daar een hele bevolkingsgroep gemarginaliseerd. Buiten de grote steden ontstonden de estates waar druggebruik en criminaliteit zegevieren.

Burgemeester Wim Dries (CD&V), daarentegen, gelooft niet in die marginalisatie van Genk. Na de sluiting van de mijnsites in Winterslag en Waterschei in 1988 heeft het stadsbestuur gezegd: “Wij blijven vechten, wij gaan vooruit met de Genkenaren”. Hij vindt dat mensen die met hun handen werken respect verdienen. Die attitude wil hij met de stad Genk bewaren.

Revolutie

Nigel Williams ziet echter ook een teken van hoop. Vanuit de marginalisatie ziet hij een revolutie ontstaan. Het is de jeugd die de macht in handen moet nemen. Jongeren moeten sociale netwerksites gebruiken om te protesteren. “Wanneer jongeren zich beginnen te organiseren en Facebook niet langer gebruiken voor banale doeleinden, kunnen ze hen niet meer tegenhouden”, denkt Williams.

Trieste toekomst

Gaby Colebunders, vakbondsman van het ACV, ziet de toekomst triest in. Genk en omstreken kampen nu al met een enorme jeugdwerkloosheid en de laagste scholingsgraad van België. Voeg daar 10.000 werklozen aan toe en de vraag is welke rol de jeugd nog kan spelen.

Hogescholen en universiteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten studenten duidelijk maken wat er hen staat te wachten.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!