foto door: freefotouk
Nieuws, Samenleving, Politiek, Verenigde Staten, Criminaliteit, Immigratiebeleid -

Kosten immigratiebeleid VS rijzen de pan uit

De regering van de Verenigde Staten geeft jaarlijks meer uit aan handhaving van de immigratiewet dan aan alle andere federale toezichtsorganen bij elkaar. Dat blijkt uit een rapport van het Migration Policy Institute (MIP) dat deze week verscheen.

woensdag 9 januari 2013 16:51
Spread the love

De VS gaven in de afgelopen tien jaar 219 miljard dollar uit aan handhaving van de immigratiewet. Het Amerikaanse immigratiesysteem had in het fiscale jaar 2011 dagelijks zo’n 430.000 migranten in detentie, meer dan het federale gevangenissysteem.

De aantallen zijn flink gegroeid na de aanslagen van 11 september 2001, toen de VS antiterrorismeprogramma’s lanceerden.

Het immigratiesysteem in de VS is inderdaad een ‘systeem’, zegt Demetrios G. Papademetriou, voorzitter van het Migration Policy Institute. “Het heeft zijn tentakels in plaatselijke rechtbanken en gevangenissen, maar heeft ook invloed op potentiële reizigers naar de VS en hun mogelijkheid om daadwerkelijk op het vliegtuig te stappen. Een extensie van de Amerikaanse grenzen die veel verder gaat dan de fysieke grenzen van het land.”

Criminaliteit

“Dit rapport laat zien dat het Congres niet nog meer geld moet uitgeven aan handhaving van het vreemdelingenbeleid, vooral omdat we een beperkt budget hebben”, zegt Don Lyster, directeur van het National Immigration Law Center in Washington. “Miljoenen gezinnen en gemeenschappen zijn uit elkaar gescheurd, omdat het Congres meer de nadruk legt op handhaving dan op het creëren van een proces dat het mogelijk maakt burgerschap aan te vragen.”

De basis voor het huidige systeem werd al in 1986 gelegd, maar de financiering en implementatie kwam vooral op gang na de aanslagen van 9/11. Een streng immigratiebeleid werd een hoeksteen van de strijd tegen het terrorisme in de VS.

Vroeger werden alleen immigranten het land uitgezet die zich aan zware criminaliteit hadden schuldig gemaakt. In 1996 kwam daar een categorie bij: ernstige misdrijven. Tot die categorie behoren bijna vijftig misdaden in drie categorieën die voorheen als relatief licht werden beschouwd.

Het gevolg was een niet eerder vertoonde toename van het aantal criminele vervolgingen wegens schending van de immigratiewetgeving. Tussen 2001 en 2009 verzesvoudigde het aantal van dit soort vervolgingen van 16.000 naar 92.000 per jaar. De helft van alle federale rechtszaken heeft nu een verband met immigratie.

Hervorming

“Als bepaalde instanties met 20 tot 30 procent per jaar groeien, wat in de afgelopen tien jaar enkele keren is gebeurd, is het onmogelijk dat werk op een verantwoorde manier uit te voeren”, zegt Doris Meissner, mede-auteur van het rapport. “Maar deze instanties zijn ook niet bijster transparant, dus het is moeilijk te beoordelen in hoeverre er voldoende toezicht is.”

Hoewel president Barack Obama heeft gezegd dat een omvangrijke hervorming van het immigratiebeleid een van de topprioriteiten is in zijn tweede termijn, bereikte het aantal uitzettingen in zijn eerste termijn nog een record. In de afgelopen vier jaar werden 1,6 miljoen mensen het land uitgezet.

take down
the paywall
steun ons nu!