Plunderingen anders dan tijdens Argentijnse crisis van 2001
Nieuws, Wereld -

Plunderingen anders dan tijdens Argentijnse crisis van 2001

BUENOS AIRES — De aanvallen op winkels in Argentijnse steden doen denken aan de zware sociale onrust van 2001. Maar de context vandaag is helemaal anders, zeggen analisten.

zondag 23 december 2012 16:13
Spread the love

Donderdag plunderden gemaskerde personen zes supermarkten in San Carlos de Bariloche, in de zuidwestelijke provincie Río Negro, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land. De nationale regering stuurde vierhonderd politiemensen naar de stad.

Vrijdag herhaalden de plunderingen zich in andere steden. In de noordoostelijke stad Rosario kwamen daarbij twee mensen om.

Economische groei

Alleen al de cijfers laten duidelijke verschillen zien tussen vandaag en elf jaar geleden, toen het land zware sociale onrust kende, zeggen experts.

Eind 2001 was de economische recessie al drie jaar aan de gang, was een kwart van de bevolking werkloos en leefde de helft van de Argentijnen in armoede. De ordediensten reageerden toen op het protest met wapenstok en vuurwapens, met veertig doden als gevolg. President Fernando de la Rúa moest halfweg zijn mandaat opstappen.

Vandaag heeft het land er een decennium van consistente economische groei op zitten; de enige uitzonderingen waren 2009, als gevolg van de wereldwijde crisis, en dit jaar, een jaar van  groeivertraging. De werkloosheid bedraagt 7,6 procent en de armoede treft slechts 5,7 procent van de veertig miljoen Argentijnen, het laagste cijfer van de hele regio.

Helemaal anders

“De huidige sociaaleconomische omstandigheden zijn helemaal anders dan die in 2001”, stelt sociologe Norma Giarraca van het Onderzoeksinstituut Gino Germani van de Universiteit van Buenos Aires, auteur van een boek over de sociale onrust van 2001.

“Men kan zich wel afvragen of men met een economische groei die tot 8 procent per jaar ging, de inkomsten niet beter had kunnen verdelen, maar er is wel degelijk meer verdeeld en dat is er niet op verminderd.”

De regering wijst de vakbonden met de vinger, die woensdag manifesteerden tegen een belastingverhoging voor de hoogste inkomens.

Lokale en regionale overheden zeggen allemaal dat de aanvallen niets met protest hebben te maken maar met pure delinquentie. “Er met een plasmatelevisie vandoor gaan is niet hetzelfde als honger hebben, het is puur vandalisme”, zei Daniel Scioli, gouverneur van de provincie Buenos Aires. “Deze individuen met bedekt gezicht vallen supermarkten binnen om te stelen.”

take down
the paywall
steun ons nu!