De postbusbedrijfjes van Arnault en spitsvondige Reynders

De postbusbedrijfjes van Arnault en spitsvondige Reynders

zondag 23 december 2012 07:47
Spread the love

In zijn weekendeditie ontrafelde De Tijd het netwerk van postbusbedrijfjes in ons land van de Franse luxekoning Bernard Arnault die zoals bekend Belg wil worden. Het financieel kluwen van de vierde rijkste man ter wereld is gehuisvest in een onopvallend flatgebouw in Schaarbeek. Het gaat om firma’s met weinig zeggende namen als Le Peigné Invest, Courtinvest, Goinvest en GMPI.

Over dit laatste postbusbedrijf met participaties in Luxemburg, Cyprus en Frankrijk schreef De Tijd: “Het is de spil van alle andere Belgische postbusbedrijfjes. Maar het is opgericht door een postbusbedrijf in Genève, met een Zwitserse advocaat als stroman.”

Een fiscaal topadvocaat verklaarde in de krant: “Het verwondert me niet. Je moet weten dat holdings hun dividenden op aandelen belastingvrij mogen bewegen binnen de Europese grenzen. Maar als ze vertrekken buiten de Europese grenzen, moet er roerende voorheffing betaald worden. Wat weinig mensen weten, is dat Didier Reynders daar destijds als minister van Financiën een achterpoortje heeft voor gemaakt. Alleen in België mogen de dividenden ook belastingvrij circuleren naar niet-Europese landen waar België een belastingverdrag mee heeft. En wij hebben met veel landen zulke verdragen, ook met Zwitserland. Zo heeft Reynders van ons land een soort wipplank gemaakt voor alle holdings in Europa om met hun dividenden belastingvrij over de Europese muur te springen. Heel spitsvondig van Reynders.”

De topadvocaat vervolgde: “Reynders heeft van België ook de Europese toegangspoort gemaakt naar Hongkong en China. Hij sloot een verdrag waardoor buitenlandse bedrijven al jaren met hun aandelenwinsten naar ons land komen, onderweg naar China en Hongkong.” Het Verre Oosten is een interessante regio voor mensen die geld verdienen in de modewereld. De Tijd veronderstelt dat één van de bedrijfjes met participaties in meerdere grote vastgoedprojecten in Sjanghai en Hongkong, precies daarom in ons land is gevestigd.

En de krant merkte op: “Met dank aan de Belgische belastingwet hebben Arnault en de zijnen hun miljardenvermogen met rasse schreden kunnen uitbreiden. Met de kostprijs van slechts twee Belgische werknemers in een appartementje in Schaarbeek.”

Maandag jongstleden (17/12) verklaarde Didier Reynders die gedurende 12 jaar minister van Financiën was en tegenwoordig het hoofd is van de Belgische diplomatie, in het Radio 1-programma dat hij nooit iets heeft gedaan om rijke Fransen naar ons land te lokken. Volgens Reynders is de hele heibel rond Arnault trouwens een Frans probleem.

Het Brussels gerecht is inmiddels een onderzoek begonnen naar de activiteiten van de postbusbedrijven van de Franse miljardair. Staatssecretaris John Crombez, verantwoordelijk voor de fraudebestrijding in ons lands, verklaarde in de nieuwsuitzending van tv-zender France 3 (22/12, 19.30 uur) dat België de informatie over de bedrijfjes van Arnault aan de Franse autoriteiten zou moeten meedelen.    

take down
the paywall
steun ons nu!