Kathmandu (Foto: Naresh Newar / IPS)
Nieuws, Milieu, Samenleving, Nepal, Aardbevingen, NSET -

Nepal negeert dreigende aardbeving

KATHMANDU — Nepal staat op de elfde plaats van de landen waar een aardbeving waarschijnlijk is. Maar ondanks waarschuwingen van deskundigen wordt er weinig ondernomen om de bevolking minder kwetsbaar te maken.

vrijdag 23 november 2012 14:50
Spread the love

In de laatste twee jaar werd het land al tweemaal getroffen door een zware aardbeving: op 18 september 2011 en op 5 oktober van dit jaar. Seismologen waarschuwen dat een nieuwe, zware aardbeving op til is en rampendeskundigen wijzen op de kwetsbaarheid van de 30 miljoen inwoners als de overheid niets doet.

“In onze huidige situatie zullen de gevolgen niet te overzien en te beheersen zijn”, zegt Ganesh Kumar Jimee van de Nationale Vereniging voor Aardbevingstechnologie (NSET). “We moeten snel in actie schieten”.

Deskundigen zijn vooral bezorgd over de hoofdstad Kathmandu, die op een breuklijn ligt maar waar de meeste gebouwen, scholen en ziekenhuizen niet resistent zijn tegen een aardbeving. In de stad wonen 1,5 miljoen mensen op amper 50 vierkante kilometer.

Meer dan 90 procent van de gebouwen zijn er opgetrokken zonder de hulp van ingenieurs, en worden als onveilig beschouwd. Het Aziatische Centrum voor Civiele Bescherming School schat dat 60 procent van de scholen “waarschijnlijk zal instorten” bij een beving, en de Wereldgezondheidsorganisatie noemt ook de ziekenhuizen “erg kwetsbaar”.

Hetzelfde geldt voor bloedbanken, overheidsgebouwen, bruggen, het waterleidingstelsel en het elektriciteitsnet. Zelfs radiostations, die een vitale rol spelen in de berichtgeving rond rampen en de gevolgen ervan, zullen naar alle waarschijnlijkheid vernield zijn.

Berusting

Ondanks de vele alarmerende berichten heeft de overheid nog geen ernstige actie ondernomen om het land weerbaarder te maken tegen een aardbeving. Een van de problemen is de lakse wetgeving: een speciale wet op rampenbestrijding ligt al jaren in de koelkast door de aanhoudende politieke instabiliteit in het land.

Het wetsvoorstel voorziet in een speciaal agentschap dat rampendeskundigen, reddingsteams, een noodfonds en materiaal beheert. Momenteel is enkel een kleine cel onder het ministerie van Binnenlandse Zaken bevoegd voor rampenbestrijding.

“Hopelijk kunnen de nodige stappen snel genomen worden en zullen politici de zaak ernstig nemen”, zegt Man Thapa van het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP, dat samenwerkt met lokale gemeenschappen en opleiding geeft aan aannemers om gebouwen resistenter te maken.

Onvoorstelbare gevolgen

Aardbevingen zijn niets nieuws in Nepal, dat 16 grote bevingen meemaakte sinds 1223. In 1934 vielen in Kathmandu alleen al 8.500 doden, in 1988 vielen nog eens 721 slachtoffers.

Sindsdien kende de stad een bevolkingsexplosie en een snelle groei van het aantal onveilige torengebouwen. De gevolgen van een gelijkaardige ramp zijn onvoorstelbaar.

NSET schat dat een aardbeving van 7 of 8 op de schaal van Richter meer dan 60 procent van de gebouwen zou vernielen. Bij een dergelijke ramp zouden 50.000 doden en 100.000 gewonen vallen, en nog eens 900.000 mensen dakloos worden.

take down
the paywall
steun ons nu!