Nieuws, Economie, Financiële crisis, Banken, Bankencrisis, Schulden, Occupy Wall Street, OWS, Studieschulden, Rolling Jubilee, Strike Debt -

Occupy Wall Street koopt schulden van de 99% op en scheldt ze kwijt

Met een nieuwe actie, "Rolling Jubilee", plant Occupy Wall Street (OWS) schulden op te kopen van de 99% en er vervolgens de spons over te vegen. Tijdens een testcase werd zo al voor veertienduizend dollar schulden kwijtgescholden. Pittig detail, deze schulden werden opgekocht voor amper vijfhonderd dollar.

maandag 12 november 2012 18:00
Spread the love

Schulden ‘kopen’?

Het principe is simpel. Schulden kan je veel goedkoper kopen dan het volledige bedrag bij wat men schuldenmakelaars (debt brokers) noemt. Het is een relatief goedkope zakelijke investering. Vervolgens gaat de nieuwe schuldeiser zelf achter de schuldenaar aan om de nog openstaande schuld te innen en strijkt hij de interesten van die schulden op als winst.

OWS wil dit weinig gekend systeem nu tegen zichzelf keren om mensen te verlossen van de schulden waarmee ze zijn opgezadeld door de onverantwoordelijke Wall Street-bankiers. Op de Rolling Jubilee-website staat: “Wij kopen schulden voor penny’s per dollar. In plaats van deze te innen, vegen we er de spons over. We kunnen geen specifieke individuele schulden kopen – in plaats daarvan bevrijden we willekeurig schuldenaren door middel van een campagne van solidariteit, goodwill en collectieve weigering.”

Gerichte keuzes

Voorbeelden van schuldenlasten die OWS opkoopt zijn medische uitgaven, studieleningen en dergelijke. In een testcase werden zo voor een luttele vijfhonderd dollar al veertienduizend dollar aan schulden opgekocht en kwijtgescholden. Dat is een rendement op investeringen van 28:1.

“Het is een simpele en krachtige manier om mensen in nood te helpen – om hen te bevrijden van een zware schuldenlast zodat ze zich kunnen focussen op productief, gelukkig en gezond zijn,” volgens blogger en OWS-activist David Rees. Gehoopt wordt dat de bevrijde schuldenaren vervolgens ook bijdragen aan het fonds en dat zo het ‘jubileum (jubilee)’ verder ‘rolt’.

Rolling Jubilee is een project van Strike Debt!, een coalitie van verschillende Occupygroepen die werkt rond schulden. Hoewel de opzet van Rolling Jubilee de wet aan zijn kant heeft, kunnen de banken en andere schuldeisers moeilijk doen of stoppen met schulden aan hen te verkopen of aan iedereen die niet de intentie heeft de schulden te innen.

Tegenaanval van de banken

Om een voorbeeld te geven, de American Homeowner Preservation helpt huiseigenaren die bedreigd worden met de executie van hun hypotheek en tracht manieren te vinden opdat deze eigenaars in hun huis kunnen blijven. De organisatie probeerde zo een tijd terug hypotheken op te kopen met zogenaamde short sales.

De banken en financiële organisaties zoals Freddie Mac (een grote speler op de hypotheekmarkt in de VS, nvdr) haatten echter het idee dat een eigenaar in zijn huis kan blijven na een dergelijke short sale van zijn hypotheek en eisten daarom dikwijls van de kopers beëdigde verklaringen dat de vorige eigenaar wel degelijk op straat geschopt zou worden. Nochtans is er geen objectieve reden voor een bank om zich wat dan ook aan te trekken van wat er met een huis gebeurt nadat ze de hypotheek erop heeft doorverkocht.

Campagne

De Rolling Jubilee-campagne start 15 november met “The People’s Bailout” in New York City, een variétéshow en telethon die gestreamd zal worden. Onder de bevestigde gasten bevinden zich onder meer komiek Janeane Garofalo, Daily Show co-creator Lizz Winstead, acteur/regisseur John Cameron Mitchell (“Hedwig and the Angry Inch“), komiek Hari Kondabolu, David Rees (“Get Your War On“), Jeff Mangum van Neutral Milk Hotel, Lee Ranaldo van Sonic Youth, Guy Picciotto van Fugazi en Tunde Adebimpe van TV on the Radio.

take down
the paywall
steun ons nu!