“Minister Vanackere kan onmogelijk weten of we niet nog meer voor Dexia zullen betalen”
Nieuws, Economie, Politiek, België, Financiële crisis, Dexia, Belfius -

“Minister Vanackere kan onmogelijk weten of we niet nog meer voor Dexia zullen betalen”

Minister van Financiën Steven Vanackere heeft de Belgische belastingbetalers net 2,9 miljard euro laten betalen voor het verlieslatende Dexia. En dat zal volstaan, zo beweert hij. Maar spreekt hij wel de waarheid? Meyrem Almaci van Groen is al even formeel als we haar interviewen: “Hij kan onmogelijk weten of we niet nog meer dan 2,9 miljard euro voor Dexia zullen betalen.”

vrijdag 9 november 2012 16:24
Spread the love

Het is een onvoorstelbaar groot bedrag dat België deze week heeft betaald om de financiële puinhoop van Dexia voorlopig voor totale instorting te behoeden, maar liefst 2,9 miljard euro. En in tijden van crisis is zo’n massa verloren geld dubbel erg.

Nog belangrijker, kunnen we minister van Financiën Vanackere geloven als hij beweert dat het de laatste maal is dat we geld zullen moeten ophoesten voor het failliete Dexia?

In zijn boek Tijdbom Dexia en in zijn interview met DeWereldMorgen.be in mei schat de specialist en insider Bernhard Ardaen “dat het Dexia debacle ons 2 à 3 miljard euro per jaar zal kosten gedurende minstens 10 jaar”. Dat is dus minstens 20 miljard euro en geen 2,9 miljard euro.

“De minister zegt dat wel. Maar hij kan dat onmogelijk weten”

Als we bellen met Meyrem Almaci, die lid was van de bijzondere parlementaire Dexia-commissie voor Groen, heeft ook zij alle moeite van de wereld om de minister te geloven.

“Minister Vanackere zegt dat wel. Maar hij kan onmogelijk weten of we niet nog meer dan 2,9 miljard euro voor Dexia zullen betalen.”

“Het enige effect van deze kapitaalverhoging is een vertraging. Maar hoe lang gaat het helpen? Dat weten we niet. We hebben nog altijd geen zicht op wat er in de portefeuille zit. Het risico dat we nog geld moeten bijpassen voor een nieuwe kapitalisatie is immens groot.”

“Zonder drastische beslissingen blijft Dexia een bodemloze put”

“Er moeten drastische keuzes worden gemaakt. Wanneer gaan we nu ook de obligatiehouders mee verantwoordelijk stellen, en niet enkel de belastingbetaler alles laten betalen? Wanneer beslissen we nu om sommige stukken gewoon failliet te laten gaan zodat de gewone Belg daar niet voor moet opdraaien? Hoever staat het met de herstructurering van Dexia om de balans verder af te bouwen?”

“Als we dat niet doen, blijft de bank een bodemloze put en moeten we daar altijd maar geld blijven in pompen.”

“Het parlement wordt gewoon buitenspel gezet”

Ons land is dan wel goed genoeg om voor al dat geld te ‘mogen’ zorgen. Maar zelfs het parlement krijgt niet te horen hoe de situatie bij de bank momenteel is. Daar blijkt Meyrem Almaci het bijzonder moeilijk mee te hebben:

“Ik maak we weinig illusies, het parlement wordt gewoon buitenspel gezet  Er is een volledig gebrek aan transparantie vanwege de regering, en vanwege Dexia. Ik kan nog begrijpen dat grote baas Karel De Boeck van Dexia niet vorige week naar het parlement kon komen zoals eerst afgesproken. Maar ook vandaag verschijnt hij niet in de Bijzondere Opvolgingscommissie van de financiële crisis, nu zou hij pas op 27 november opdagen.”

“Hoe moeten wij in het parlement nu weten of en hoeveel Belfius nog is blootgesteld aan de restbank Dexia? Wordt er nu gewerkt aan een gecontroleerd faillissement van bepaalde delen? Of beperken we ons tot borg staan, het geven van een blanco cheque dus? Zelfs in de commissie mogen we het niet weten.”

“Die 2,9 miljard euro hebben we betaald voor de lichtzinnigheid van Yves Leterme en Didier Reynders”

Lange tijd beweerden Yves Leterme en Didier Reynders, die als premier en minister van Financiën het akkoord over de waarborgregeling voor Dexia sloten, dat dit nog “geld zou opbrengen”. Over hun rol is Meyrem Almaci heel scherp:

“Wat we nu wel heel zeker weten, is dat Yves Leterme en Didier Reynders volledig onverantwoord hebben gehandeld. Die 2,9 miljard euro is wel degelijk hard cash geld. Dat geld zijn we kwijt.”

“Die 2,9 miljard euro hebben we betaald en verloren door hun lichtzinnigheid. Elke CEO van een bedrijf zou hiervoor buitenvliegen. En die twee mensen nemen daar geen enkele verantwoordelijkheid voor.”

“Dexia blijft een zwaard van Damocles waarvan de val alleen maar is uitgesteld”

“Ze hebben een massa geld verbrand, geld dat we voor niets anders meer kunnen gebruiken, en ze werpen een hypotheek op de toekomst van het land.”

“Want ik ben helemaal niet gerust in de toekomst, de toxische kredieten in de restbank blijven haar parten spelen. Dexia blijft een zwaard van Damocles waarvan de val alleen maar is uitgesteld.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!