Autolib' (Foto: MaxiTrends)
Nieuws, Europa, Milieu, Samenleving, Parijs, Autodelen, Autolib -

Autodelen is succes in Parijs

BRUSSEL — Een jaar na de introductie blijkt autodelen een groot succes in Parijs. Elke week schrijven zich meer dan duizend gebruikers in.

donderdag 18 oktober 2012 14:15
Spread the love

Parijs kende met Vélib’ een bijzonder succesvol fietsdelen en startte precies een jaar geleden met een gelijkaardig project, Autolib’, aanvankelijk met 66 auto’s. Na een twee maanden durende testperiode is het initiatief inmiddels aan een steile opmars begonnen. Op 670 plaatsen in Parijs staan nu bij elkaar 1.800 elektrische wagentjes. De hoop is dat dit er in 2013 maar liefst 5.000 zullen zijn.

Met Autolib’ wil Parijs een milieuvriendelijke vorm van transport bieden die tegelijkertijd de verkeersopstoppingen in de stad moet verminderen. De autootjes zijn elektrisch en veroorzaken dus geen luchtvervuiling of geluidsoverlast, daarnaast zouden ze het bezit van een eigen auto moeten ontmoedigen.

Bluecars

De zogenaamde Bluecars bieden plaats aan vier personen en kunnen na acht uur opladen 250 kilometer rijden. De auto’s beschikken over een GPS systeem en een knop waarmee om hulp van de centrale kan worden gevraagd. Er kan voor een dag-, week- en jaarabonnement worden gekozen: de prijzen liggen tussen de 10 en 144 euro, afhankelijk van hoelang de auto wordt gebruikt.
 
Autolib’ heeft inmiddels al meer dan 37.000 gebruikers en elke week komen er meer dan duizend bij. De Bluecars zijn in de voorbije tien maanden 55.000 keer uitgeleend en hebben samen meer dan 5 miljoen kilometer afgelegd. Vooral in het weekend blijken de autootjes heel populair.  
 
De gebruikers zijn meestal tussen de 25 en 39 jaar oud, 70 procent beschikt niet over een eigen wagen.

take down
the paywall
steun ons nu!