Interview, Nieuws, België -

Maite Morren: ‘Tijd voor herbronning en hergroepering’

Maite Morren (SP.A) is voorzitter van Animo en was voor het eerst kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in Elsene. Ze werd verkozen en wordt meteen schepen in haar gemeente. "Links krijgt na de klap in Antwerpen een kans om zich te herbronnen en te hergroeperen", zegt Maite Morren.

maandag 15 oktober 2012 17:01
Spread the love

“Ik ben heel blij en verrast met mijn resultaat in Elsene. Het is de eerst keer dat ik opkom en ik word meteen verkozen in een toch niet al te gemakkelijke context. Ik wil niet alleen schepen worden voor de Nederlandstaligen maar voor iedereen in Elsene. Ik denk dan vooral aan wijkwerk, jongeren meer betrekken bij projecten in de gemeente zoals we elk jaar doen met Expression urbaine, een festival rond straatcultuur. Elsene heeft het imago van een rijke gemeente maar er is ook heel veel schrijnende armoede in de gemeente.”

Wat vindt u over de resultaten in de rest van het land?

“Het resultaat in Antwerpen is tragisch. Ik heb er geen woorden voor. Het is ongelooflijk dat Bart De Wever zoveel stemmen haalt. Dit kan een kans worden voor links om zich te herbronnen en te hergroeperen. Het enige positieve aan de overwinning is dat Bart De Wever eindelijk zijn verantwoordelijkheid zal moeten nemen en zich bewijzen.”

Kan de SP.A in Antwerpen iets leren van het progressieve kartel in Gent?

“Het verschil tussen Gent en Antwerpen is dat SP.A en Groen in Gent wel kunnen samenwerken. En dat Termont zowel de arbeiders als de ‘salonsocialisten’ weet aan te spreken. Hij kan verschillende linkse groepen achter zich scharen. Ik vind Patrick Janssens een geweldige stadsmanager en het is jammer dat hij zo moet vertrekken, maar er is misschien wel een gat langs links opengebleven. En dat heeft mee voor de nederlaag gezorgd. De uitslag van PVDA en Groen in Antwerpen toont toch aan dat er ruimte is voor een links verhaal. In die ruimte moet links zich beter verenigen. Kijk naar rechts: die slagen er wel in.”

Een geel-zwarte golf spoelde over Vlaanderen.

“Het is shockerend om de resultaten te zien van N-VA in Vlaanderen. Maar er is een lichtpunt in Gent, Brugge en Vilvoorde waar SP.A het goed doet. Ik hoop dat er een veel duidelijker alternatief komt tegen N-VA van een verenigd links. We moeten niet enkel op hen kappen want dat maakt hen enkel groter.”

“Ik ben wel blij dat het in Brussel niet gelukt is voor N-VA. Ze passen ook totaal niet in een Brusselse context. Wat betekent Vlaanderen daar nog? Brusselaar is een veel meer omvattend begrip.”

“In Brussel hebben de SP.A-kandidaten op de burgemeesterslijsten het goed gedaan met verkozenen in Brussel-stad, Molenbeek, Sint-Joost, Sint-Gillis. Misschien is dit ook een boodschap voor Vlaanderen: het demoniseren van de Franstaligen helpt echt niet en is niet constructief.”

take down
the paywall
steun ons nu!