Verslag, Nieuws, België -

Zwart-gele zee met donkerrode en groene golfjes en een rood-groen eiland

Bart De Wever haalt met de burgemeesterssjerp in Antwerpen de hoofdvogel binnen. Ook in heel wat andere steden en dorpen wordt N-VA de grootste. In Gent haalt het progressieve kartel een absolute meerderheid in de gemeenteraad. PVDA zorgt voor één van de verrassingen van deze verkiezingen door in Antwerpen met Peter Mertens over Groen te springen en ook op andere plaatsen door te breken.

zondag 14 oktober 2012 20:45
Spread the love

Wie er nog aan twijfelt dat deze verkiezingen voor N-VA een opstapje zijn naar de moeder van alle verkiezingen in 2014, moet de overwinningsspeech van Bart De Wever eens herbekijken. Na een schermutseling met de DJ duurt het tot op het einde van de toespraak tot Bart De Wever een woord aan Antwerpen besteedt.

“N-VA boekt de grootste overwinning sinds WOII. N-VA wordt de grootste lokale partij van Vlaanderen. Dit is een zwartgele zondag. N-VA is de nieuwe volkspartij. Vlaanderen heeft gekozen voor verandering”, aldus De Wever die ook nog een oproep aan premier Di Rupo richtte om de confederale hervorming van België voor te bereiden. Nog voor alle resultaten binnen zijn, is de campagne voor 2014 begonnen.

N-VA wordt inderdaad de grootste partij in een heel aantal steden en dorpen. In steden als Turnhout, Roeselare en Sint-Niklaas is dat een verrassing.

Rood nest

Maar de verrassing van deze verkiezingen is PVDA. Peter Mertens wou in de gemeenteraad geraken, maar mag wellicht tot zijn eigen verbazing drie partijgenoten meenemen. De linkse partij wordt even groot als Groen en zit zelfs Vlaams Belang op de hielen.

De tijd dat PVDA enkel in een rood nest als Zelzate een buitenbeentje was, lijkt voorbij. In Genk haalt PVDA drie zetels. In de regio Luik sleept de partij zelfs twaalf zetels in de wacht.

Voor de SP.A leveren de verkiezingen gemengde gevoelens op.  In Antwerpen kijkt uittredend burgemeester Patrick Janssens aan tegen een kloof van 8 procent met Bart De Wever. In Oostende en Leuven krijgt SP.A klappen (respectievelijk – 13,6 en – 6,7 procent). Maar SP.A mag dan weer wel de burgemeester leveren in Brugge.

Eén van de opvallende uitslagen is de absolute meerderheid van het rood-groene kartel in Gent. SP.A en Groen lijken samen op weg naar een absolute meerderheid in zetelaantal. “Gent is een eiland in Vlaanderen”, merkte burgemeester Daniël Termont op. Voor het kartel wacht nu de uitdaging om zoals beloofd van Gent de meest sociaal-ecologische en kindvriendelijke stad van Vlaanderen te maken.

Groen zal ondanks de winst misschien wel wat meer verwacht hebben van Antwerpen en ziet ook de burgemeesterssjerp van Ingrid Pira in Mortsel verloren gaan. Groen blijft wel de grootste partij in Zwijndrecht. In Oostende en Leuven boekt de groene partij een zeer mooie winst. Ook op heel wat andere plaatsen gaat Groen vooruit. De partij doet het ook goed in Brussel.

Marginaal

CD&V krijgt op heel plaatsen klappen, maar houdt wel veel burgemeesters over. Vlaams Belang is de grote verliezer van deze verkiezingen. De extreemrechtse partij kon zelfs in vroegere bolwerken niet standhouden en wordt nu ook wat aanhang betreft een marginale partij.

PS doet het goed aan Franstalige kant. In Luik wint de partij nog een zetel. In Charleroi stevent Paul Magnette af op een absolute meerderheid. In Bergen gaat premier Di Rupo nog vooruit.

In Schaarbeek lijkt Bernard Clerfayt (FDF) het te halen van Laurette Onkelinx (PS). In Brussel-stad kan Thielemans burgemeester blijven. In Molenbeek haalt Moureaux net één zetel meer dan zijn uitdager van de MR. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!