Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Antwerpen, Debuutprijs, Boekenbeurs 2012, Filip Rogiers, Kortverhalen -

Filip Rogiers wint Debuutprijs 2012 met ‘Nauwelijks lichaam’

ANTWERPEN - Dinsdagmiddag 9 oktober werd in Antwerpen in de gebouwen van BNP Paribas Fortis aan de Wapper de Boekenbeurs 2012 aan de pers voorgesteld. Maar ook en vooral werd er de winnaar van de Debuutprijs 2012 bekend gemaakt: Filip Rogiers.

dinsdag 9 oktober 2012 18:10
Spread the love

De Debuutprijs 2012 – de prijs voor het beste literaire debuut van een Vlaamse auteur – gaat dit jaar naar Filip Rogiers voor zijn verhalenbundel ‘Nauwelijks lichaam’ (De Bezige Bij Antwerpen).

Op 30 oktober 2012 zal Rogiers tijdens de vooropening van de Boekenbeurs de prijs ter waarde van 6.200 euro in ontvangst nemen.

De jury las veertien boeken, uit een waaier van genres, maar koos uiteindelijk voor de verhalenbundel van Rogiers. Daarin verwoordt de auteur ‘in prachtig Nederlands’ hoe kleine levensdrama’s van normale mensen “soms grote drama’s in een kleine wereld worden”, aldus het juryverslag. Bovendien doet het de jury plezier dat Rogiers “het literair wat veronachtzaamde kortverhaal met verve nieuw leven inblaast”.

Filip Rogiers (°1966) is geen doorsnee debutant. Hij is een door de wol geverfde journalist (De Morgen, Knack, De Standaard) en er werden eerder al gedichten van zijn hand gepubliceerd in het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn.

Zijn verhalen figureerden in de verhalenbundel Mooie Jonge Honden. Nieuw Vlaams literair talent (2003) en in 2004 verscheen het documentaire boek Buurtpatrouille. Hoe Vlaanderen aan een nieuwe eeuw begint.

Nauwelijks lichaam, een bundeling van vijf verwante kortverhalen, is zijn prozadebuut.

De Boekenbeurs 2012 vindt plaats van 31 oktober tot 11 november in Antwerp Expo. “In tegenstelling met wat de pers denkt en vertelt, gaat het zeer goed met de Boekenbeurs”, verklaarde Geert Joris, directeur van Boek.be.

Hij voorspelt zo’n 155.000 bezoekers dit jaar, wat  13.000 minder zouden zijn dan verleden jaar. (168.000 bezoekers in 2011)
Recordjaar blijft nog altijd 2010  t.n.t. met 184.000 bezoekers.
 “Maar vanaf volgend jaar zal het wel weer in stijgende lijn gaan” …verklaarde hij nog.
De Boekenbeurs mag dit jaar rekenen op een investering van 90.000 euro van de provincie Antwerpen.

Meer foto’s via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157631729851563/show/

take down
the paywall
steun ons nu!