De Bultenklacht
Interview, Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Theater, Antwerpen, Scheld'Apen, Festivaaalllaallal, Barbara en Stefanie Claes -

Kamelen amputeren met Barbara en Stefanie Claes

Barbara en Stefanie Claes zijn twee zussen die op dezelfde dag geboren zijn. In hetzelfde jaar zelfs. Ondertussen groeiden ze op tot theatermakers met een grafisch talent.

donderdag 20 september 2012 12:47
Spread the love

Twee jaar geleden legden ze hier al de basis voor de voorstelling Maar de Wolven die Leven Nog, het jaar nadien werkten ze op Werkkamp 011 aan Triomff, een voorstelling waar zelfgemaakte animatiefilms een belangrijke rol in speelden.

Ook dit jaar werken ze in Scheld’apen aan een nieuw stuk waarvan u een glimp kan opvangen op Festivaaalllaallal.
Tijdens het gesprek vullen ze elkaar aan, verbeteren ze elkaar en wordt er regelmatig oogcontact gezocht alvorens te antwoorden. Uit luiheid laten we ze als een één persoon antwoorden. Weet dat het eigenlijk twee bevallige vrouwmensen zijn met elk hun eigen persoonlijkheid.

Dames, jullie spelen De Bultenklacht op Festivaaalllaallal.

Claes: “Jazeker, maar we willen toch nog eens benadrukken dat het om een toonmoment gaat. Dit is dus een eerste stap in een proces dat uiteindelijk tot een volwaardige voorstelling moet leiden. De Bultenklacht is trouwens een werktitel.”

En van waar de werktitel De Bultenklacht?

“Omdat we vertrokken zijn vanuit een kameel, tiens.”

Een kameel was het vertrekpunt, dé inspiratiebron, voor dit toonmoment?

“We zijn vertrokken vanuit het idee iets met liederen en muziek te doen. Het klinkt vaag en dat is het in feite ook, maar dat was het eigenlijke vertrekpunt. Van daaruit zijn we beginnen denken, tekenen… We vertrekken immers altijd vanuit de vorm. Wanneer die langzaamaan, tja, vorm krijgt beginnen we pas over de inhoud na te denken.”

Die inhoud, is daar al iets over geweten?

“Het gaat over een onbestaand land waar een sjeik woont. In dat land wonen ook allemaal verschillende volkeren met hun specifieke kenmerken die met elkaar geconfronteerd worden.  Zo zijn er de intellectuelen, het oervolk …”

En de kameel?

“Er zijn ook kamelen en ketellappers, die stelen van de kamelen. Of de poten van sommige kamelen worden afgezaagd en vervangen door wielen en dat is dan een beetje lachen met de macht van vooruitgang.”

Is het noodzakelijk dat de toeschouwers die boodschap meekrijgen? Willen jullie het publiek een geweten schoppen?

“Neen, al is elk volk, elke kameel of ketellapper voor ons een metafoor en alle personages staan voor iets. Dit is echter vooral voor ons belangrijk om het verhaal te vertellen. Wij vinden het absoluut niet erg dat het publiek daar een eigen invulling aan geeft.  Wat voor ons bij alles wat we maken vooropstaat,  is de sfeer. Die moet juist zitten.”

Op Festivaaalllaallal spelen jullie een toonmoment. Wat zijn de verdere plannen met De Bultenklacht?

“We willen tot een mooi verhaal komen waar dan effectief iets mee gebeurt. Zo willen we alle personages ooit vorm geven door ze te laten spelen door kinderen of poppen.”

We zijn benieuwd. Alvast succes en tot snel!

Barbara & Stefanie Claes spelen De Bultenklacht op donderdag 20 en vrijdag 21 september tijdens Festivaaalllaallal in Scheld’apen

take down
the paywall
steun ons nu!