Bill Clinton op bezoek bij de Griekse premier Samaras
Nieuws, Petroleum, Midden oosten, Energie, Europese crisistijd, Aardgas -

Amerikaanse interesse in Griekenland

Het lijkt wel of Amerika de laatste tijd meer interesse heeft voor Griekenland dan Europa. Een aantal feiten die ogenschijnlijk niet veel met mekaar te maken hebben, kunnen misschien toch een verband tonen en zouden wel eens tot een nieuwe balans in het zuidoostelijke Middellandse Zeegebied kunnen leiden

zondag 5 augustus 2012 12:56
Spread the love

Bill Clinton

Op 22 juli was Bill Clinton in Athene “om buitenlandse investeringen een duwtje in de rug te geven”. Hoe kan Clinton dat doen, terwijl dit land in een neerwaartse economische spiraal zit en door de troika wordt gedwongen om maar verder en verder te besparen zonder enig perspectief? Voor een potentiële investeerder is dat niet bepaald een ideaal klimaat.

José Manuel Barroso

Opvallend ook dat Bill Clinton Griekenland bezoekt na de verkiezing van Samaras. George Papandreou, die in Griekenland altijd als een halve Amerikaan wordt beschouwd, heeft die “eer” niet gehad. Waarom komt Clinton nu? En waarom kwam hij naar Athene 4 dagen voor José Manuel Barroso (die trouwens voor het eerst de Griekse hoofdstad bezocht sinds de economische crisis is losgebarsten in Griekenland)?

De voorzitter van de Europese Commissie kwam op 26 juli trouwens helemaal geen hart onder de riem van de Grieken steken. Nee, hij kwam er op hameren dat Griekenland zich aan de afspraken moet houden en zich moet bewijzen (“deliver, deliver, deliver”, zo klonk het). De bedoeling van zijn bezoek was dus niet om investeringen in Griekenland aan te wakkeren: hij vond dat de Grieken de afgesproken 11,5 miljard euro moeten besparen de komende twee jaren. Dat bedrag staat namelijk in het Memorandum Of Understanding met de troika, maar de cijfers waren in 2010 wel opgesteld met de veronderstelling dat Griekenland een voorzichtige positieve economische groei had in 2012. De voorspellingen van de troika zitten er compleet naast: Griekenland kent nu een negatieve economische groei van meer dan 7%. Het besparingsbeleid dat wordt gevoerd, vernielt alle economische activiteit die er nog was.

Timothy Geithner

Journalistieke bronnen zeggen nu dat Timothy Geithner, de Amerikaanse staatssecretaris van Financiën, regelmatig aan de lijn hangt met de Griekse premier Samaras om te praten over de stabilisering van de Griekse economie. “We moeten dynamischer zijn, creatiever ook, en efficiënter om de financiële druk aan te pakken, omdat die erg beschadigend werkt voor de groei”, zo luidt het.

Maar waarom is Geithner, en Amerika hij uitbreiding, zo geïnteresseerd in de Griekse economie, die nauwelijks 2% uitmaakt van de hele Europese economie, en die buiten landbouwproducten en aluminium eigenlijk erg weinig produceert? Heel wat analysten hebben het over de potentiële petroleum- en aardgasreserves die in de Griekse bodem zouden zitten. U herinnert zich wellicht dat De Wereld Morgen het in januari al over deze reserves had.

Cyprus heeft al grote hoeveelheden aardgas gevonden voor zijn kust, in een gebied dat grenst aan de Exclusieve Economische Zone van Israël. Het aardgasveld dat onder de zeebodem is ontdekt, heeft de naam “Leviathan” meegekregen en Cyprus zal dat gaan ontginnen in samenwerking met Israël, zeer tegen de zin van Turkije, dat ook claim maakt op het gebeid waarin het aardgas is gevonden.

Turkije en Israël konden het tot een paar jaar geleden heel erg goed met elkaar vinden, maar de relaties tussen beiden staten zijn flink verzuurd sinds 2010. Als reden wordt vaak aangegeven dat Turkije aan het evolueren is van een seculiere staat naar een islamitische staat onder premier Erdogan en president Gül, maar de redenen zouden ook wel eens economisch van aard kunnen zijn. Het feit dat Rusland ondertussen ook nog eens oorlogsbodems naar de oostelijke Middellandse Zee stuurt, onder het mom van snel te kunnen ingrijpen wanneer de situatie in Syrië uit de hand loopt, zou in deze context misschien ook wel eens anders kunnen worden geïnterpreteerd.

Shimon Peres

Eind augustus komt Jean-Claude Juncker op bezoek in Athene, en nadien zal de Griekse premier Samaras Angela Merkel gaan bezoeken in Berlijn. Maar de Israëlische president Shimon Peres maakt vandaag wel eerst zijn opwachting in de Griekse hoofdstad en dat is misschien ook niet toevallig. Zelf geeft hij aan dat hij zelf een speciale band heeft met Griekenland: Peres’ vader Yitzhak was in Griekenland gestationeerd in het Britse leger toen hij door de nazi’s werd gevangen genomen. Hij kon ontsnappen en leefde 2 jaar ondergedoken in een Grieks klooster.

Maar de banden met Griekenland gaan nog verder. Vorig jaar liet Griekenland de Freedom Flotilla II voor Gaza niet vertrekken, waarvoor Israël erg dankbaar was.In de herfst van 2011 bezocht Grieks president Papoulias Israël om er verdragen te ondertekenen over toerisme (ongeveer 400.000 Israëlische toeristen bezochten Griekenland vorig jaar) en … energie.

En wat komt Peres in Athene doen? Officieel luidt het dat de banden met Griekenland worden aangehaald (omdat de relaties met Turkije flink verzuurd zijn). De Israëlische president brengt ook minister van Landbouw Orit Noked mee, die aan kennisuitwisseling zal doen (Israël is een voorloper in het gebruik van desalinatie, en de Griekse droge eilanden hebben behoefte aan water) en die het zal hebben over investeringen. Maar onderstaand interview van afgelopen vrijdag met de Griekse zender Mega licht een ander tipje van de sluier op:

Met een Europa dat enkel lijkt te hameren op besparen en buitenlandse partners die het hebben over investeringen, zou het best wel eens kunnen dat de kaarten in het oostelijke Middellandse Zeegebied in de nabije toekomst zullen worden hertekend.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!