Vierde macht in de greep van onzichtbare hand van BNP Paribas?

Vierde macht in de greep van onzichtbare hand van BNP Paribas?

maandag 23 juli 2012 21:40
Spread the love

Wat moet je doen om de voorpagina van een Vlaamse krant te halen? Als enkele honderden vijftigplussers omwille van een leven van pech nooit uit het systeem van de wachtuitkering geraakt zijn, haalt dat zonder problemen de voorpagina. Ministers moeten zich voor radio en tv verantwoorden en in het parlement legt de oppositie hen het vuur aan de schenen.  Maar als uit een onderzoek van de ex-hoofdeconoom van McKinsey in opdracht van het Tax Justice Network blijkt dat BNP Paribas, de bank waarvan de Belgische overheid de grootste aandeelhouder is, 474 miljard euro verstopt in fiscale paradijzen dan is dat in het beste geval een columnpje waard op bladzijde drie. Andere kwaliteitskranten brengen het nieuws zelfs helemaal niet.

Als er een gaatje gevonden wordt in het verhaal van een vluchteling zijn de voorpagina’s te klein, maar als uitlekt dat de elite bij BNP Paribas het zwart geld dat ze op hun geheime rekening in een belastingparadijs parkeerden, kunnen afhalen bij het kantoor om de hoek, zonder sporen na te laten voor de fiscus of andere controleurs, dan is dat geen letter inkt waard.

De afgelopen dagen onthulde DeWereldMorgen.be hoe BNP Paribas, een bank waarvan we met zijn allen aandeelhouder zijn, op grote schaal constructies opzet om miljoenen aan belastingen te ontwijken en daarbij meer dan flirt met de grens van het legale. We werden gebeld door politici die actie willen ondernemen. Franse media belden voor een interview. Nederlandse media citeerden DeWereldMorgen.be. The Guardian zette het nieuws over de 17.000 miljard op rekeningen in belastingparadijzen wel op de voorpagina.

In het ‘Het lijden van Laken’ laten Frank Adam en Klaas Verplancke onze vorst aan het woord over onze media:

“Als journalisten, reporters en commentatoren hebben zij het onderkruiperschap tot openbare kunst verheven. In de saloons van de Belgische media zijn geen pianisten meer om op te schieten. Uit de luidsprekermonden weerklinkt enkel monotone meningenmuziek.”

Wij waren onthutst toen we de onthullingen over BNP Paribas te horen kregen. We maakten onmiddellijk iemand vrij om op het dossier te kunnen werken. Niet in het minst omdat we denken dat u als burger, die de komende jaren zwaar zal moeten inleveren om het puin van de bankencrisis op te ruimen, recht heeft op die informatie.

Aanvulling

Kanaal Z maakte ondertussen wel een mooi stukje over de onthullingen. 

http://kanaalz.knack.be/nieuws/z-nieuws-items/bnp-paribas-helpt-geld-versluizen/video-4000149317463.htm

take down
the paywall
steun ons nu!