Loon naar werken, lasten minder op werk

Loon naar werken, lasten minder op werk

donderdag 19 juli 2012 10:52
Spread the love

Peugeot zit in Frankrijk zwaar in de nesten.  Met vorige week de  bruuske aankondiging van sluiting van de Citroënfabriek in Aulnay-sous-Bois tot gevolg. En met als neveneffect dat nu ook in Frankrijk het debat woedt over de loonkostcompetitiviteit. François Hollande erkent, anders dan in zijn verkiezingscampagne, het loonkostprobleem. Echter, niet om de werknemers op te zadelen met zware looninleveringen. Wel om het debat te starten over meer alternatieve financiering van de sociale zekerheid. “Ik acht het noodzakelijk om de financiering van de sociale zekerheid zodanig te hervormen opdat ze niet enkel meer weegt op de arbeid”, zei hij letterlijk op een belangrijke sociale conferentie begin vorige week (http://tempsreel.nouvelobs.com/social/20120709.OBS6554/conference-sociale-le-verbatim-du-discours-de-hollande.html). Evenwel niet door hogere indirecte belastingen. Integendeel, de zogenaamde “sociale”  BTW van Sarkozy, die in oktober zou moeten starten, wordt teruggedraaid. Het is niet door BTW-verhogingen sociaal te noemen dat ze ineens herverdelend zouden werken.

Wat dan wel? Dat is nog niet duidelijk. De versterking van de Franse algemene sociale bijdrage is een van de opties, zei Hollande in zijn 14 juli-interviews. Al gaan er ook stemmen op om die ASB eerder in te zetten voor de vermindering van het deficit. En dus minder om de lasten op arbeid te verlagen. In elk geval, je kunt niet anders dan vaststellen dat in Frankrijk deuren open gaan die – te oordelen naar de wijze waarop de ACV-voorstellen voor alternatieve financiering worden onthaald – in België onmiddellijk worden gesloten. 

Nu, stel dat Frankrijk inderdaad de weg opgaat van meer  alternatieve financiering. Zoals ook Duitsland al deed, zij het daar dan eerder via BTW-verhoging. Dan dreigt dit, door de vermindering van de lasten op lonen, onze loonkosthandicap alleen maar te versterken. Tenzij ook wij, Belgen, de weg opgaan van alternatieve financiering. Liefst dan wel op de meest rechtvaardige, doelmatige en stabiele wijze. 

Chris Serroyen
Hoofd ACV-studiedienst

take down
the paywall
steun ons nu!