Foto: espacico.wordpress.com
Verslag, Nieuws, Europa, Spanje -

Betoging tegen besparingen in Madrid onthaald op rubberkogels

Woensdag betoogden tienduizenden Spanjaarden in de straten van Madrid tegen de drastische besparingen van de Spaanse regering-Rajoy. De betoging eindigde voor het ministerie van Industrie waar het tot zware confrontaties kwam met de politie. De betogers gooiden stenen en voetzoekers en de politie antwoordde met rubberen kogels. Er vielen meer dan 70 gewonden en 8 betogers werden opgepakt.

donderdag 12 juli 2012 12:42
Spread the love

Dinsdagavond kwamen 200 mijnwerkers uit het noorden van Spanje aan in Madrid na een voetmars van twee weken. De mijnwerkers zijn als sinds eind mei in staking en verzetten zich tegen de aangekondigde drastische besparingen in de subsidies aan de mijnen. De uitvoering van die plannen betekent zo goed als zeker de doodsteek voor de mijnen en zal meer dan 30.000 werknemers treffen.

Daarom kwamen ze naar Madrid om een gesprek te eisen met de minister van Industrie. De hevige strijd die de mijnwerkers de afgelopen maand voerden in het noorden van Spanje was een voorbeeld voor de miljoenen Spanjaarden die ook getroffen worden door de besparingen. Een massa volk kwam dinsdagavond al op de been om de mijnwerkersmars te verwelkomen.

De mijnwerkers betoogden woensdag samen met enkele duizenden sympathisanten door de straten van Madrid. Het was een kleurrijke, feestelijke betoging met een bonte mix van mensen, waaronder veel gezinnen. De betoging eindigde aan het ministerie van Industrie waar ook de toespraken voorzien waren. Dhye betogers werden voor het ministerie opgewacht door een cordon robocops.

Toen de betogers voorbij de hekken wilden gaan, begon de politie rubberen kogels af te vuren op de massa. De betogers reageerden met stenen, voetzoekers en eten. Er vielen meer dan 70 gewonden, waaronder een aantal journalisten. Acht betogers werden opgepakt.

Woensdag heeft de Spaanse regering nog hardere besparingen aangekondigd. Tegen 2014 wil de regering-Rajoy 65 miljard euro wegsnoeien. De btw gaat drie procent omhoog. Dat betekent dus dat de koopkracht in één klap met drie procent daalt. De hypotheekaftrek wordt geschrapt wat het voor veel mensen nog meer onmogelijk zal maken om een huis te kopen.

De ambtenaren verliezen hun eindejaarspremie. De meer dan 5 miljoen werklozen zien hun uitkering dalen. Meer dan 50 procent van de jongeren is werkloos. Spaanse jongeren trekken naar Marokko om daar te werken voor 350 euro per maand onder het motto ‘beter dan niets’. Volgens premier Rajoy is de daling van de uitkeringen nodig om “de werklozen aan te sporen een job te zoeken”. 

Economen zoals nobelprijswinnaar Paul Krugman voorspellen dat de besparingen de Spaanse economie zware schade zullen toebrengen. Dit jaar zal het BNP dalen met 1,7 procent. Ook volgend jaar zal de economie krimpen en zal de werkloosheid dus nog hoger worden. 

take down
the paywall
steun ons nu!